Tonåring försökte mörda bekant – döms

Hade grävt grav i skogen och gick till attack mot 25-åring

1 av 4 | Foto: NIKLAS HAGMAN
Här vallas tonåringen på brottsplatsen
NYHETER

Tonåringen hade grävt en grav i skogen och lurade med sig en 25-åring till platsen.

Där gick han till attack med spade och kniv – och försökte mörda offret.

Nu döms han till sluten ungdomsvård.

Den då 16-årige pojken åtalades i slutet av december förra året för mordförsök på en 25-årig bekant, skadegörelse och övergrepp i rättssak.

I oktober förra året förmådde 25-åringen att följa med ut i skogen vid Tjärnkärrsberget utanför Horndal i Dalarna efter att ha sagt att han hittat en bunker.

Attackerades bakifrån

Någon sådan fanns dock inte.

I stället ska tonåringen ha grävt en omkring 170 centimeter lång och 70 centimeter djup grop i skogen någon dag innan – och planerat mörda 25-åringen.

När de två tillsammans med en ytterligare en tonåring kom till platsen ska de ha gått runt och letat efter den påstådda bunkern innan de återvände till gropen. Där attackerades 25-åringen. 17-åringen ska ha slagit honom i bakhuvudet med en spade för att sedan hugga honom upprepade gånger i ryggen, huvudet och ansiktet.

25-åringen lyckades till sist ta sig upp och fly.

Förnekar brott

I förhör har han berättat att han irrade runt i skogen i flera timmar innan han kom fram till ett hus och polis och ambulans larmades.

Tonåringen greps dagen efter.

Under rättegången vallades han på platsen och fick peka ut både gropen och platsen.

Den andra tonåringen som var med vid tillfället har berättat att han blev överraskad av våldet och beskrivit det som att han hamnade i chock.

En utredning har visat att pojken inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet, uppger TT.

17-åringen har medgivit de faktiska omständigheterna och att han tillfogad 25-åringen skadorna, men förnekar brott. Han menar att han agerade i nödvärn eftersom han kände sig hotad.

Döms till ungdomsvård

I dag föll domen mot honom i Falu tingsrätt.

17-åringen döms för mordförsöket till sluten ungdomsvård i tio månader. Han ska också betala skadestånd till offret på nära 116 000 kronor.

”Brottet har varit mycket allvarligt, hänsynslöst och skrämmande”, skriver tingsrätten i domen.

Vidare anser man att det inte finns något rimligt tvivel om att 17-åringen planerat döda 25-åringen. Man menar också att han grävt gropen för att lägga 25-åringens kropp i den.

Tingsrätten ogillar dock åtalspunkterna gällande övergrepp i rättssak och skadegörelse.

25-åringen har efter mordförsöket mått mycket dåligt.

– Han förstår själv ingenting varför. Det ältar han, har hans målsägandebiträde Håkan Svahn tidigare sagt till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM