Separatister stormar myndighetshus i Ukraina

1 av 6
NYHETER

Proryska separatister har stormat myndighetsbyggnader i Luhansk i östra Ukraina.

Beväpnade män ska ha stormat åklagare, polisstation och en tv-station i staden.

Skottlossning ska ha utbrutit vid polisstationen, enligt Reuters.

Båda nyhetsbyråerna AFP och AP rapporterar om att proryska separatister under tisdagen stormat flera myndighetsbyggnader i Luhansk i Ukraina.

Enligt den brittiska nyhetskanalen BBC ska 20 män beväpnade med bland annat järnrör ha synts vid vid en byggnad tillsammans med en folkmassa på runt 3000 människor. De ska alla ha hjälpt till att försöka storma byggnaden.

Öppnat eld

Fönsterrutor ska ha krossats i stormningsförsöket och polisen har inte lyckats stoppa folkmassan, enligt Reuters. Vid stadens polisstation ska proryska separatister ha skjutit med automatvapen.

Attacken sker kort efter att ytterligare 15 ryssar och ukrainare lagts till på EU:s sanktionslista. Flera av dem beskrivs som ryske presidenten Vladimir Putins närmsta män, bland annat oljekungen Igor Sechin, och Rysslands generalstabschef Valerij Gerasimov, som EU menar står ansvarig för upprustningen vid ryska gränsen mot Ukraina.

En annan som hamnat på sanktionslistan är chefen för den militära underrättelsetjänsten GRU, generallöjtnant Igor Sergun, som anses vara ansvarig för GRU-militärernas verksamhet i östra Ukraina.

Tillgångar frysta

Oleg Belavencev, Putins sändebud till Krim, Dmitrj Kozak, vice premiärministen i ryska federationen och Vyacheslav Volodin, rådgivare till Putin är ytterligare några av de som fått tillgångarna frysta, enligt Reuters.

Även personer som pekas ut som separatistledare i östra Ukraina har fått känna av EU:s nya beslut.