”Jag har ingenting att skämmas för”

1 av 4
NYHETER

LULEÅ. Hon har varit hårt kritiserad för sitt sätt att undvika frågor om Nuonaffären.

I en lång tv-intervju med Aftonbladet förklarar den före detta näringsministern och Centerledaren Maud Olofsson varför.

Men hon vägrar fortfarande svara på om statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har lämnat felaktiga versioner till KU.

– Alla dokument visar vad vi har gjort för någonting. Jag tycker inte jag har något att skämmas för, säger hon. 

Maud Olofsson har konsekvent undvikit media de senaste veckorna.

I går valde hon till ny styrelseordförande för besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita – utan att vara på plats.

Hon befann sig i stället i Östersund på en årsstämma för fastighetsbolaget Diös, där hon också sitter i styrelsen.

När den före detta näringsministern insåg att Aftonbladet också var på plats för att fråga om Nuonaffären valde hon att lämna lokalen – och fly in i ett trapphus.

I dag valde Olofsson dock att ge en längre intervju till Aftonbladet vid LKAB:s årsstämma i Luleå.

Men hon menar att hon inte alls har undvikit media.

”Är inte sant”

– Det är inte sant. Jag har valt att inte gå till KU och det har jag förklarat varför. Och då vill jag inte jag hålla på att mediespela från min sida. För det är inte schysst mot KU, säger hon. 

Olofsson, som var näringsminister när Nuon köptes för 97 miljarder 2009, har sagt att hon informerade regeringens inre kabinett, där finansministern och statsministern ingår, innan köpet genomfördes.

Det har också upprättats ett PM på Näringsdepartementet där det står att statsminister Fredrik Reinfeldt var informerad i förväg.

Men när han och finansminister Anders Borg frågades ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU) för knappt två veckor sedan sa sig både ha varit omedvetna om köpet innan det blev klart.

Vägrar komma till KU

Olofsson själv har vägrat att komma till KU – och i stället skickat ett skriftligt svar.

Tycker du att det är rimligt att du som före detta näringsminister inte kom till KU?

– Jag kommer kommentera det också. Men jag har förklarat för KU att det faktiskt är fem år sedan den här affären gjordes. Och den konstitutionella granskningen, den är ganska detaljerad och det är svårt att komma ihåg allting. Och jag tror att var och en som gjorde något för fem år sen har svårt att säga att "jag kommer ihåg alla detaljer". Och problemet med KU är att ingen skulle acceptera om jag inte mindes saker. För då skulle de säga att "hur kan du inte minnas, det var en så stor affär?".

I KU säger Reinfeldt att PM:et om din kontakt med honom inte stämmer. Har han fel?

– Det är sådant jag inte kommer kommentera. För jag har sagt mitt. Jag har talat om att det jag hade att rätta mig efter var det ägardirektiv som socialdemoakterdiska regeringen faktiskt fattade beslut om med stöd av MP och Vänsterpartiet. En enig styrelse, analyser som styrelsen har gjort, en fairness opionion som regeringskansliet gjorde och som näringsdepartementet gjorde. Alla sa att det här var en god affär. Då hade jag lite som stärkte mig i att säga nej till styrelsen. Och sen tog styrelsen beslutet. Jag tror det är viktigt att det är styrelsen i Vattenfall som har fattat det här beslutet.

”Inga kommentarer”

Finansminister Anders Borg säger att han fick kännedom om köpet först efter att det var klart. Stämmer det verkligen?   

– Jag har inga kommenterar till det heller. Alla dokument visar vad vi har gjort för någonting. Jag tycker inte jag har något att skämmas för.