Ska utreda klorgasattack i Syrien

NYHETER

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skickar en undersökningsgrupp till Syrien för att klarlägga om klorgas användes i en attack mot en by utanför staden Hama nyligen.

President Bashar al-Assads regim har enligt OPCW gått med på en granskning av rapporterna, som kom tidigare i mars.

USA och Frankrike påstår att regimtrogna styrkor kan ha använt gas i attacken. President François Hollande sade förra veckan att man hade "information" om att regimen fortfarande använder kemvapen. Vita huset säger att man undersöker saken efter "indikationer om användning av giftiga industrikemikalier, troligen klor, i Syrien denna månad".

Regimen har lämnat över nästan alla sina kemvapen. Kvar finns knappt åtta procent som enligt ett avtal i augusti skulle ha lämnats över i söndags. Men Syrien behövde enligt avtalet aldrig deklarera innehavet av klor eftersom det används inom industrin.

Användes under första världskriget

Klorgas användes under första världskriget och under Förintelsen. Gasen förbjöds i vapen redan i 1925 års Genèveprotokoll.

Både i Damaskus och i Homs förekom på tisdagen attacker, som sammantaget krävde minst 60-talet liv.

I Homs var det enligt Reuters två bilbomber som exploderade. I Damaskus angreps en islamisk skola, men det framgick inte om elever fanns bland de döda, skriver AFP.

TT