Lämnades att dö – för skuld på 2000

1 av 4 | Foto: TORD WESTLUND
NYHETER

HUDIKSVALL. Åklagaren Christer Sammens yrkade på 15-16 års fängelse för de två män, 22 respektive 27 år, som stått åtalade misstänkta för det brutala knivmordet på en 33-årig man i Bollnäs.

33-åringen lämnades att dö med 43 knivhugg och skärskador på kroppen.

Vad Hudiksvalls tingsrätt kommer till för beslut i skuldfrågan återstår att se. Rättegången har spretat åt alla håll och inget kan tas för givet.

Försvarsadvokaterna ansåg att åklagarens bevisföring byggde på vidlyftig teori och spekulationer. De ansåg att deras klienter borde frias helt.

– Jag anser att min slutplädering sköt sönder åklagarens bevisning i atomer. Åtalet måste ogillas mot min klient, ansåg 22-åringens försvarare K-G Myhrberg.

I dag hölls slutpläderingarna i den sju dagar långa rättegången som är märklig ur flera perspektiv.

Ostridigt är att den mördade 33-åringen sköt inledningsvis med pistol mot sin gamla kompis 22-åringen när de möttes vid Björktjäratjärn i Bollnäs 14 december för att reda ut en skuld på 2 000 kronor.

Med sig till mötet hade 22-åringen en 27-årig kamrat som också påstått sig bli beskjuten.

"Bara spekulationer"

Istället för att fly attackerade han 33-åringen. I tumultet knivhögg han denne med två hugg i självförsvar, enligt egenutsago.

Vem som stått för de resterande 41 knivskadorna är inte utrett.

Det två åtalade har hävdat att det funnits en fjärde person på platsen. Men de har inte velat utveckla vem de varit. 22-åringen påstår att han överhuvudtaget inte deltog i misshandeln av 33-åringen efter att ha blivit skottskadad inledningsvis.

27-åringens försvarare, advokat Per Wiesel, framhöll att de två knivhuggen hans klient stått för inte lett till 33-åringens död.

- Åklagarens bevisteori är bara spekulationer, menade advokaten.

Tid för dom på fredag

Men åklagaren Christer Sammens menar att allt sammantaget visar att de två männen utfört mordet tillsammans och i samråd.

- Jag anser också att bevisuppgifter talar för att dådet var planerat, säger Sammens.

22-åringen står dessutom åtalad misstänkt för att ha skjutit en man i baken i Söderhamn veckan innan. Här hävdar 22-åringen att det handlade om ett vådaskott.

Utöver de två männen har två kvinnor stått åtalade misstänkta för skyddande av brottsling sedan de tagit emot en kniv efter dådet.

På fredag meddelar tingsrätten tid för dom.