Dansk tidning i övervakningsskandal

Foto: Scanpix
Prinsessan Marie och prins Joachim med lilla Athena.
NYHETER

En ny bok avslöjar att Se og hør betalade IT-företag för att få danska kungligheters kreditkortstransaktioner. På så sätt kunde tidningen bland annat spåra prins Joachim på hans bröllopsresa.

– Så vitt jag vet är det sant, säger Johnny Staun, chef för Bogkompagniet, som har gett ut boken.

Den nya boken "Livet, det forbandede" släpptes på tisdagen och har redan orsakat ramaskri i Danmark.

I den avslöjar den före detta Se og hør-journalisten Ken B. Rasmussen hur den danska veckotidningen under fyra års tid systematiskt betalade en IT-expert vid banken Pengeinstitutternes Betalingsservice, PBS – nuvarande Nets – för att i utbyte få kreditkortsinformation om kända danskar.

Med tillgång till kreditkortstransaktioner kunde tidningens journalister ta reda på exakt var kändisarna befann sig – och övervaka dem.

– Jag började skriva boken i början av 2012, när jag precis hade fått sparken från Se og hør, berättar Ken B. Rasmussen för Aftonbladet.

Övervakade statsminister och kungafamiljen

Bland annat den dåvarande statsministern Lars Løkke Rasmussen och prins Joachim och prinsessan Marie spårades av tidningen med hjälp av kreditkortsinformation, skriver Ekstrabladet. Enligt boken lyckades Se og hør hitta det kungliga paret under deras smekmånad i Kanada 2008 – trots att destinationen var hemlig.

"Så även om vi förlorade dem i Vancouvers myller några gånger så hittade kreditkortet dem alltid igen", skriver Ken B. Rasmussen i boken.

Det danska kungahuset, som har fått ofrivillig uppmärksamhet för det som står i boken, skriver i en kommentar till Ekstrabladet att fallet fortfarande måste betraktas som fiktion tills motsatsen har bevisats.  

– Så vitt jag vet är det som står om kreditkortshackningen sant, säger Johnny Staun, chef för Bogkompagniet, som har gett ut boken, till Aftonbladet.

Blandning av fiktion och biografi

Boken är en roman som innehåller både fiktivt och självbiografiskt material. Vad som är sant respektive påhittat vill författaren inte gå in på.

– På en skala mellan noll och 100, där noll är bara fiktion och 100 är bara fakta, så ligger min bok närmare 100 än noll. Vilka delar av boken som är sanna och inte lämnar jag åt läsaren att tolka, säger han.

Se och hörs redaktionschef Rolf Qvale understryker att den svenska upplagan av veckotidningen inte kände till metoden med kreditkortstransaktionerna innan boken gavs ut.

– Jag blev minst sagt förvånad. Jag antar att det måste ha skett i en ganska liten krets på tidningen. Annars hade det väl kommit ut, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Se og hørs chefredaktör Niels Pinborg för en kommentar.