Son åtalas för mord på sin far

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Häktningsförhandling i Lunds tingsrätt mot 26-årige mannen.
NYHETER

En 26-årig man i Lund åtalas för att ha mördat sin pappa på julafton. Även hans mamma riskerade att träffas av skott från hans kulgevär. Därför åtalas han även för framkallande av fara för annan.

Åklagare Maja Källén bedömer skottet mot pappan som ett uppsåtligt mord, men lämnar öppet för tingsrätten att bedöma om det i stället var fråga om vållande till annans död, vilket är hennes ansvarsyrkande i andra hand.

Sonen har genomgått psykisk undersökning och den visade att det finns skäl för ytterligare rättspsykiatrisk undersökning. Enligt Rättsmedicinalverket finns misstanke om en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och vid undersökningen, men det gick inte att säkert fastställa efter den första undersökningen.

Uppträdde våldsamt

Enligt åtalet uppträdde sonen våldsamt på sin arbetsplats vid Lunds universitet ett år tidigare. Den 18 december 2012 ska han ha kastat en bok mot en person, som lyckades ducka. En fönsterruta som träffades av boken krossades. Till följd av den händelsen åtalas han även för försök till misshandel. Han ska också samma dag ha knuffat en person på universitetet, vilket leder till åtal för ofredande.

Åklagaren stöder mordåtalet bland annat på tekniska bevis, handskrivna anteckningar som beslagtagits och vittnen som ska berätta om den personlighetsförändring som den åtalade 26-åringen genomgått under de senaste åren.

Utsattes för livsfara

Av åtalet framgår att mamman utsattes för livsfara i samband med mordet på pappan. I skottögonblicket befann hon sig bakom sin man. Kulan gick genom mannens överkropp och passerade därefter förbi kvinnan innan den slog in i en vägg.

Mordet skedde utomhus i ett studentbostadsområde i Lund sent på julaftonskvällen 2013. Eftersom både far och son arbetade vid universitetet satte universitetsledningen efter dådet in stödinsatser.

TT