Två kvinnor dödade vid bombexplosion

Oroligt under valet i Irak – vallokal sprängdes och dödade två  kvinnor

1 av 2
Irak är splittrat än någonsin när landets uppemot 20 miljoner väljare ska rösta i parlamentsvalet. Vilket parti som än vinner står inför stora utmaningar under de kommande åren, säger en expert.
NYHETER

En bombexplosion vid en vallokal i staden Dibs nära Kirkuk i norra Irak har dödat två kvinnor, rapporterar AFP.

Ungefär samtidigt tog en militant grupp över en annan vallokal i norra Irak och evakuerade den på väljare och valförättare, för att sedan spränga byggnaden.

Irak är mer splittrat än någonsin när landets uppemot 20 miljoner väljare röstar i parlamentsvalet. Vilket parti som än vinner står inför stora utmaningar under de kommande åren, säger en expert.

Köerna ringlar långa vid de hårdbevakade vallokalerna i bland annat Bagdad. Valupptakten har varit minst sagt våldsam och även på valdagen skedde attacker: I västra Bagdad avfyrades två granater mot en vallokal, dock utan att skada någon. Senare tog en bombexplosion vid en vallokal nära Kirkuk i norr två liv. Och ungefär samtidigt tog en militant grupp över en annan vallokal i norra Irak, evakuerade den och sprängde byggnaden, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Stor splittring

Utvecklingen går – milt uttryckt – åt fel håll i Irak inför landets tredje parlamentsval som hålls under onsdagen, förklarar Joel Ahlberg, Irakexpert på Folke Bernadotteakademin. De ledande politiska krafterna är precis som i det senaste parlamentsvalet 2010 sorterade längs religiösa och etniska linjer, med den ytterligare försvårande faktorn att de politiska partierna aldrig tidigare har varit så splittrade, säger han. Resultatet blir en dragkamp om makten och landets resurser.

"Det hela är en fars"

Yanar Mohammed, irakisk kvinnoaktivist i huvudstaden Bagdad, säger att det förvisso finns positiva nyheter med parlamentsvalet: som att en grupp sekulära krafter ställer upp, och att husväggarna i staden är tapetserade med valaffischer – till skillnad från tidigare val. Men när det kommer till möjligheten att påverka är hon desillusionerad. Och hon tänker inte rösta.

– Det är redan klart att al-Maliki kommer att vinna, det hela är en fars. Han har planerat det hela väl, det ser ut som att det är många små grupperingar som deltar, men de kommer alla gå samman och stödja honom när valet är över, säger hon på telefon till TT.

Våldsvåg

– Varje rörelse, varje individ, söker eget herravälde, och med den mentaliteten och psykologin är det väldigt svårt att möta gemensamma utmaningar, säger Joel Ahlberg till TT.

En nyckelfråga är vad pengarna från oljeexporten ska användas till; kortsiktig konsumtion som i dag eller långsiktiga investeringar. Dessutom måste den nya regeringen stävja våldsvågen.

Problemet är att det inte alltid är tydligt vem eller vilka som ligger bakom attackerna:

– Våldet i Irak har en annan och väldigt läskig karaktär. Avsändaren är inte alltid känd, och det politiska syftet är inte heller alltid känt. Däremot får det effekten att cementera våldet i samhället, som inte analyseras utan tas som en naturlig del av samhällskonstruktionen, som i vissa dysfunktionella familjer där våldet blir en del av familjen, säger Ahlberg.

Vallokalerna stänger klockan 18, lokal tid.

TT