Sköt sin pappa - åtalas för mord

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Häktningsförhandling i Lunds tingsrätt mot 26-årige mannen.
NYHETER

Med ett gevär avlossade den 26-årige mannen ett skott mot sina föräldrar på julafton.

Pappan dog och sonen åtalas nu för mord och framkallande av fara för annan.

– Det var inte meningen, försvarar sig sonen.

Det var sent på julaftons kväll som den 57-årige universitetslektorn och hans hustru besökte sin 26-årige son i hans studentlägenhet i Lund.

Larmet till polisen kom tjugo minuter i elva på kvällen. När polisen kom fram fann de pappan döende på innergården, skjuten i bröstet.

Greps snabbt

Sonen kunde gripas bara några hundra meter från brottsplatsen. Även vapnet, ett kulgevär, hittades i närheten av brottsplatsen.

Sonen erkände att det var han som avlossat de dödande skottet, men hävdar att hans uppsåt inte var att döda.

Åklagaren menar att det i första hand var fråga om ett uppsåtligt dödande, och åtalar därför för mord. I andra hand åtalar hon dock för grovt vållande till annans död.

Kulan gick genom pappan

Den 26-årige sonen åtalas även för framkallande av fara för annan då det dödande skottet mot fadern avlossats i den riktning där även hon befann sg.

"Modern har i skottögonblicket befunnit sig bakom pappan. Kulan har därvid gått genom faderns överkropp varefter den passerat förbi mamman och därefter slagit i en vägg", skriver åklagaren i stämningsansökan.

26-åringen åtalas även för försök till misshandel efter att han en vecka före dödsskjutningen kastat en bok mot en man inne på universitetet och ofredande efter att han knuffat omkull en annan student.