”Våra frågor är mitt i prick för väljarna”

Inför EU-valet 25 maj träffar Aftonbladets politiska reportrar partiernas toppkandidater till EU-parlamentet. 21 maj möts kandidaterna i en direktsänd debatt i Aftonbladet-TV. I dag: Kent Johansson, Centerpartiet

1 av 2
NYHETER

I EU-parlamentet råder alliansfrihet för de borgerliga partierna – här kan de bråka hur mycket de vill med varandra.

Centerpartiets toppkandidat Kent Johansson, 62, har utsett Moderaternas ledamöter till valrörelsens huvudmotståndare i miljöpolitiken.

– Jag står upp för den förnyelsebara energin, de gör inte de, säger han.

Det är en glad Kent Johansson som möter Aftonbladet på ett kafé i Stockholm. Han ska strax hasta vidare på den personvalskampanj han är ute på inför EU-valet den 25 maj. Johansson tog över C:s enda mandat i parlamentet när Lena Ek kallades hem för att bli miljöminister och kämpar nu för att bli omvald.

Johansson, aktiv inom C sedan 70-talet, har sin bas i centerrörelsens folkhögskolor och studiecirklar. Dessutom har han suttit i EU:s regionråd i 15 år. Men få väljare vet vem han är. I en undersökning gjord av Sifo var det tre procent som kände igen honom.

Är det ett problem?

– Det var fler kandidater som hade låga siffror. Men om 1 000 personer i varje kommun säger att de frågor Kent Johansson driver är bra, då är jag en representant för hela Sverige. Det viktigaste är att folk har förtroende för dig.

Är du rädd för att ni ska förlora er plats i parlamentet?

– Nej, frågorna som är viktiga i valrörelsen, som miljö och fri rörlighet, ligger mitt i prick för våra väljargrupper. Vi ska säkra ett mandat och ta sikte på fler.

Vad är du mest nöjd med att uträttat i parlamentet?

– Det ena är forskningspolitiken, där jag fått med mig parlamentet i tre frågor. Det handlade bland annat om stärk fokus på miljö- och klimatforskning. Den andra är miljö- och klimatfrågan när det gäller EU:s tre bindande miljömålen för framtiden. Vi fick en majoritet för det synsättet.

Vad vill du då åstadkomma under de kommande fem åren?

– 2015 arrangeras FN:s klimatkonferens i Paris. Vi ska förhandla med Europeiska rådet och komma fram tills EU:s gemensamma uppfattning inför det. Sedan ska vi förhandla med övriga världen. Där vill jag vara med.

Nyligen rankande Naturskyddsföreningen de svenska parlamentarikernas insatser inom miljöpolitiken. Du fick goda betyg.

– Eftersom jag fick högt betyg inom frågor som är viktiga för mig, som synen på utsläpp och miljösatsningar, var det jättekul.

Moderaternas ledamöter hamnade i botten. Vad skiljer er åt?

– Det tydligaste är att jag står för förnyelsebar energi. När jag debatterar med dem så har de sagt att de inte är beredd att kämpa för det eftersom det går ut över kärnkraften.

De menar att om målen sätts så högt att kärnkraftverken tvingas stänga i Sverige så blir vi beroende av kol. Då blir industrin och näringslivet oroliga.

– Men om vi får industriprocessor som levererar energi sam-tidigt som de producerar är det inget problem. Tekniken finns redan.

FAKTA

Kent Johansson

Ålder: 62

Yrke: EU-parlamentariker sedan 2011. Är ordinarie ledamot i energi-, forskning- och energiutsksottet. Suttit i EU:s regionkommité i 15 år. I grunden folkhögskolelärare. Har varit regeringens cykelutredare.

Bor: Delar sin tid mellan Skara, Öland och Bryssel.

Familj: Hustru och två barn.

Inkomst: Arvodet är 55 000 kronor. Får ut ungefär 40 000 kronor i månaden.

Favoritplats i Europa: Att sitta i skogsglänta, var den än är.

Språk jag talar: Engelska och svenska.

Ställen jag bott på: Händene och Skara.

Favoritmatland: Jag gillar svensk europainspirerad mat. Till exempel en rödbetscarpaccio med fårost.

Det här är europeiskt för mig: Mångfald och att olikheter kan umgås.

Därför ska du rösta på mig: För att jag jobbar för ett hållbart samhälle i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM