CUF backar helt om kampanjen

Wagenius polisanmäld av två jurister

1 av 3
NYHETER

Centerpartiets ungdomsförbund ville hänga ut första maj-demonstranter på Twitter.

Då hånade LO och Socialdemokraterna kampanjen – och förbundet drog tillbaka intiativet.

– Nazistkapningen är för obehaglig, säger Hanna Wagenius, förbundsordförande.

I en tweet som lades ut på Centerns ungdomsförbunds Twitter-konto under tisdagskvällen uppmanas människor att fotografera första maj-demonstranter - och lägga ut bilderna under hashtagen #thewalkingred. En blinkning till den hyllade zombieserien "The Walking Dead".

Initiativet blev rejält sågat på sociala medier och vissa liknade det vid åsiktsregistrering.

Hånas av S

På LO sågar man kampanjen.

– För det första är den otroligt taffligt genomförd. Alla negativa reaktioner på sociala medier visar ju också att den inte har träffat rätt. Det är klart att det är provokativt och obehagligt att man vill hänga ut människor som ägnar sin lediga dag åt att demonstrera mot vad de upplever som orättvisor. Men att CUF väljer att lägga sin energi på att peka finger åt de här människorna känns egentligen mest trist, säger Tobias Lundin Gerdås, LO:s val- och kampanjledare.

Hos Socialdemokraterna är man mest tveksamma till hur fotograferingen skulle gå till rent praktiskt. 

– Vi får se om vi ser några centerpartister med mobilkamera när vi demonstrerar i morgon. Det ska i så fall bli riktigt roligt. De är ju oerhört sällsynta nuförtiden, säger Erik Nises, pressekreterare åt Stefan Löfven. 

Ångrar sig

Efter den massiva kritiken har CUF-ordföranden Hanna Wagenius valt att backa.

– Jag tycker det är tråkigt att kampanjen har missförståtts så till vida att vi skulle ha uppmanat folk till hänga ut människor i första maj-tåg. Vi har tänkt ta foton på avstånd så att man inte kan identifiera folk. Tåget får mer symbolisera den zombiepolitik som socialdemokraterna för på arbetsmarknadsområdet, säger hon.  

Wagenius berättar att det var en förtroendevald i förbundet som kontaktade henne och att kampanjen mest vara "en spontan ide".
Är du nöjd med kampanjens genomslag?

– Det är svårt att vara nöjd när människor är oroliga för att bli uthängda. Det har absolut aldrig varit meningen. Men om den lyckas sätta fokus på det som vi faktiskt tycker är fel med socialdemokraternas politik kanske det kan komma något gott ur det.

Polisanmäld

Några timmar efter att den här artikeln publicerats backar Wagenius ytterligare. CUF dra tillbaka den omtalade hastaggen:

– CUF kommer inte att twittra under den omtalade hashtaggen i morgon. Nazistkapningen är för obehaglig, skriver hon på Twitter.

På eftermiddagen polisanmäldes Hanna Wagenius av två jurister för uppvigling, förolämpning och brott för personuppgiftslagen.

– Vi var två kollegor som pratade ihop oss under lunchen. Är det här verkligen lagligt? Och kom fram till att nej, det är det inte. Det här skulle kunna få obehagliga konsekvenser om folk blir taggade. Det verkar inte finnas något uppsåt till sådant men är aningslöst att hänga ut demonstranter, säger Erik Mägi till Aftonbladet.

Wagenius har dragit tillbaka kampanjen. Drar ni tillbaka anmälan?

– Det har vi inte tänkt på. Det beror lite på vad det blir för konsekvenser av det hela om folk kommer att uppmana till det här eller inte. Har man väl anmält så ska ju polisen titta på det, säger Mägi.