Skräckupplevelsen drar folk till alptoppen

1 av 7 | Foto: AP
Inte för höjdrädda Vyn är från Pas dans le vide på toppen av Aiguille du Midi i Mont Blanc-massivet.
NYHETER

På toppen av berget Aiguille du Midi ställs besökarna i en bur fyra kilometer ovanför marken. Med bara en tunn armerad glasskiva mellan sig och avgrunden.

Vågar du se ned?

Att bara titta på bilderna kan orsaka svindel. Men då är det också en vy man annars bara skulle få se om man tog steget ut från klippkanten.

Den som tar steget ut i vad som mest liknar tomma intet och riktar blicken nedåt ser ett fall på 3842 meter.

Runtom en sträcker det snötäckta bergsmassivet Alperna ut sig. Bland annat syns Mont Blanc – Europas högsta berg. Besökarna får se bergstoppar i de tre länderna Frankrike, Italien och Schweiz.

– Tillgänglig från terrassen och glas på fem sidor (tre sidor, tak, golv) gör att besökarna kan förstå den exceptionella tomheten och beundra hisnande vyer, säger en talesperson från anläggningen till Daily Mail.

Hisnande färd

Men det är ingen dålig vy besökarna bjuds på redan på sin väg upp till toppen. Första anhalten nås via en 2 700 meter lång linbana upp för bergssidan. Väl där väntar en 1 460 meter lång tur med nästa linbana – som går vertikalt till toppen.

Glasburen är byggd för att tåla vindar på över 220 km i timmen och 60 graders temperaturskillnad. Den är den första i sitt slag.

Bygget är en attraktion som kallas Pas dans le vide, kliv in i tomrummet. Den byggdes när anläggningen på bergstoppen renoverades fram till slutet av förra året.