Ingrid, 77, och Ingvar, 72, rånades och bands i sitt hem

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
”Det var hemskt”, berättar Ingrid för Aftonbladets reporter.
NYHETER

Ingrid och Ingvar hölls gisslan i sitt eget hem.

Två maskerade män hotade och misshandlade paret under nästan en timme.

– Det värsta är att de slog min man så mycket, säger Ingrid.

Vid 23.30 på tisdagskvällen knackade det på dörren hos familjen i norra Helsingborg. När Ingvar, 72, öppnade dörren möttes han av två maskerade rånare.

Innan han hann reagera hade de slagit ner honom med en batong.

I sovrummet låg Ingrid, 77, och hörde hur hennes make blev brutalt misshandlad.

– Det första jag tänkte var att nu bli vi överfallna. Det var hemskt. En av rånarna kom in till mig efter en stund. Som tur var hade min man hunnit säga att jag var svårt sjuk. Så mig rörde rånaren inte, säger Ingrid.

I huset och frågade rånarna efter värdesaker. De plockade åt sig guldsmycken, datorer och mobiltelefoner. Ingrid hörde hur rånarna hotade hennes man om och om igen.

Om inte Ingvar berättade var guldet fanns skulle han få mer stryk.

– De krävde även att få våra bankomatkort och pinkoder. Ingvar berättade vart de fanns. Rånaren som var inne hos mig bad hela tiden om förlåtelse, säger Ingrid.

– Han menade att de var tvungna eftersom de var skyldiga någon annan 15 000 kronor. Jag låg med täcket över halva ansiktet och försökte låta så sjuk som möjligt.

Hittade mannen i en blodpöl

En av de maskerade männen försvann i väg för att ta ut pengarna med makarnas kort.

Under tiden höll den andre det gamla paret i sitt våld. När kumpanen kom tillbaka till villan tejpade rånarna Ingvars händer med silvertejp och lämnade villan.

När Ingrid kom ut från sovrummet såg hon hur hennes man låg i en stor blodpöl.

– Det är det värsta att de slog honom så mycket. Det hade de ju inte behövt göra, säger hon.

Ingrid är märkbart skakad av det brutala överfallet när vi träffar henne hemma i villan. Maken ligger på sjukhus allvarligt skadad efter den råa misshandeln.

Enligt Ingrid ska rånarna ha använt en polisbatong.

Ingvars käke är bruten på två ställen och han har fått flera allvarliga hjärnskakningar.

Ingrid vill varna andra äldre som bor i villa.

– Man ska aldrig öppna om man inte vet vem det är. Vi har larm men det hjälpte inte i nu. Ingvar blev nedslagen innan han hann trycka på knappen.

Körde av vägen – krockade med träd

Nästan som av en slump grep polisen kort därefter två unga män som kan ha utfört rånet.

Strax efter klockan ett natten mot onsdag kom det in ett larm om en bilolycka några kvarter från parets villa. Mycket tyder på att rånarna kört av vägen i hög fart i en tvär högersväng och krockade mot ett träd. 

När patrull kom till platsen kopplade man ihop olyckan med rånet. Två män, en 18-åring och en 19-åring greps och anhölls på onsdagsmorgonen misstänkta för grovt rån.

– Iakttagelser vid bilen gjorde att man fattade misstankar mot männen. Vad det var kan jag dock inte gå in på närmare eftersom det är en pågående utredning, säger Richard Glantz, kommunikatör för polisen i nordvästra Skåne.

Aftonbladet har varit i kontakt med advokat Therese Ståhlnacke som utsetts till 19-åringens försvarare. Hon hade på onsdagseftermiddagen ännu inte hunnit tala med sin klient.