Gerry Adams gripen för mord

1 av 2
NYHETER

Gerry Adams, ledare för Sinn Fein-partiet på Nordirland, har gripits misstänkt för mord.

Adams anklagas för delaktighet i  mordet på Jean McConville 1972.

McConville kidnappades från sitt hem i Belfast och sköts av den militanta separatistgruppen IRA, som anklagade henne för att vara en informatör.

Hennes kropp återfanns 2003 på en strand i County Louth.

Enligt BBC greps Gerry Adams, 65, efter att ha kommit till polisstationen i Antrim för att förhöras om inblandning i mordet. Mötet var, enligt Sinn Fein, uppgjort sedan tidigare.

"Förra månaden sa Gerry Adams att han var tillgänglig för PSNI (polisen i Nordirland, reds. anm.) angående frågor kring fallet med Jean McConville. Mötet ägde rum under onsdagskvällen", skriver Sinn Fein i ett uttalande.

Fler gripna

Polisen har bekräftat att "en 65-årig man" har gripits, skriver flera brittiska medier.

Förra månaden åtalades en före detta IRA-ledare, Ivor Bell, för koppling till mordet.

Bell greps efter att tidigare hemligstämplade intervjuer med IRA-medlemmar, gjorda av forskare vid universitetet i Boston, blev offentliga efter domstolsbeslut.

Sedan dess har ytterligare gripanden gjort, uppger BBC.

Adams: Jag är oskyldig

Gerry Adams skriver i ett uttalande på Sinn Féins hemsida, som publicerades på onsdagen, att han redan i mars frivilligt kontaktade polisen med anledning av fallet McConville, eftersom anklagelser om inblandning i mordet har riktats mot honom.

"Även om jag aldrig har tagit avstånd från IRA och aldrig kommer att göra det, så är jag oskyldig till varje del i kidnappningen, dödandet och nedgrävningen av Mrs McConville."

Texten uppdateras

ARTIKELN HANDLAR OM