Thailands Yingluck Shinawatra släppt

Foto: AP
Yingluck Shinawatra
NYHETER

Thailands tidigare premiärminister Yingluck Shinawatra har släppts från den thailändska militärjuntans förvar, skriver CNN.

Hon greps tillsammans med ett hundratal andra efter torsdagens militärkupp i landet.

Thailands tidigare premiärminister Yingluck Shinawatra har släppts från den thailändska militärjuntans förvar, skriver CNN. Yingluck Shinawatra greps efter torsdagens militärkupp tillsammans med ett hundratal andra, däribland politiker och aktivister.

Trots att ett förbud införts mot folksamlingar väljer hundratals att protestera. Enligt AFP har över 1000 personer deltagit i en protestmarsch i huvudstaden Bangkok. Där sågs soldater släpa bort två demonstranter, varav en klädd i rött som signalerar stöd för den avsatta regeringen.

– De gillar inte röda skjortor så de slog honom och förde bort honom, säger ett ögonvittne.

Och även media kontrolleras. 18 tidningschefer ska ha beordrats att inställa sig, troligtvis för att få order om vad som ska få publiceras.

Avråds att protestera

Enligt Reuters uppmanas människor att inte protestera.

– För dem som använder sociala medier för att provocera, var vänliga och sluta för det är inte bra för någon. För medierna gäller att de bör vara försiktiga med att uttala sig, kritisera eller göra någonting som kan skada någon part, särskilt civila, poliser eller militärer, säger armétalesmannen Winthai Suvaree i ett tv-uttalande enligt Reuters.

Enligt militärjuntans ledare, Prayut Chan-O-Cha, var kuppen nödvändig för att förhindra att konflikten mellan regeringstrogna ”rödskjortorna” och de oppositionella ”gulskjortorna” ska eskalera.

Kritiker till regeringen har demonstrerat i huvudstaden Bangkok i flera månader. När premiärminister Yingluck Shinawatra och nio av hennes ministrar tvingades avgå den sjunde maj, sedan de i domstol fällts för maktmissbruk, har situationen eskalerat.