Flickor våldtogs – hittades hängda i träd

1 av 3
NYHETER

Tonårsflickorna försvann plötsligt.

De ska ha gruppvåldtagits och strypts – sedan hängdes de i ett fruktträd.

Tre män har gripits för dådet som skakar Indien.

Flickorna, 14 och 15 år gamla, från byn Katra i norra Indien hade ingen toalett hemma och gick därför till ett närliggande fält, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Då försvann de.

Ett par timmar senare hittades de av några bybor. Döda. Hängande från ett mangoträd.

Poliser har gripits

Den rättsmedicinska undersökningen visade att flickorna hade våldtagits och strypts innan de hängdes i trädet, säger poliskommissarien Atul Saxena till AP.

I onsdags greps tre män misstänkta för de horribla brotten – två av dem är poliser.

Före gripandet hade ursinniga bybor blockerat huvudvägen nära byn för att protestera mot att polisen inte tycktes bry sig om att utreda fallet. Efter att protesterna bröt ut ska delstatspoliser ha skickats till byn och beordrat gripandena.

Poliskommissarien Atul Saxena säger till AP att chefen för polisstationen i Katra har stängts av från sin tjänst för att inte ha vidtagit direkta åtgärder när flickornas föräldrar anmälde att de var försvunna.

Skärpte lagen

Flickorna är släkt med varandra, men det är lite oklart på vilket sätt. Vissa medier och nyhetsbyråer uppger att de var systrar, andra att de var kusiner.

Och de fruktansvärda brotten skakar Indien.

Dessvärre är det inte de första brutala våldtäktsfallen att uppmärksammas i landet. De senaste åren har ett flertal våldtäkter och gruppvåldtäkter mot kvinnor och flickor väckt avsky i både Indien och omvärlden. Förra året skärptes lagen kring våldtäkt efter landsomfattande protester.

Enligt AP visar statistik att det begås nästan tre våldtäkter i timmen i Indien. Många menar dock att statistiken är missvisande och att det i själva verket är fler. Det eftersom många offer inte vågar anmäla.

FAKTA

Fler brutala våldtäkter i Indien

■ ■ Januari 2014: En kvinna blev bestraffad med våldtäkt på grund av att hon förälskat sig i en man från en annan region. Den 20-åriga kvinnan i indiska Västbengalen blev gruppvåldtagen av flera män på order av en byäldste i stammen Birbhum.

■ ■ Januari 2014: En medelålders dansk kvinna blev utsatt för en gruppvåldtäkt i Indiens huvudstad New Dehli samtidigt som hon knivhotades. Bara någon dag senare våldtogs en 18-årig tysk kvinna ombord på ett tåg i södra Indien. Hon ska ha attackerats när hon låg och sov.

■ ■ Juli 2013: Fyra flickor, mellan tolv och 14 år gamla, kidnappades från en klosterskola i nordöstra Indien. Ett 20-tal män ska sedan ha turats om att våldta dem i en skogsdunge i närheten av skolan. Övergreppen ska pågått under två timmar och flickorna skadades mycket allvarligt. För några av dem var tillståndet livshotande.

■ ■ April 2013: En femårig flicka kidnappades av en granne till familjen. Hon hölls frihetsberövad i två dygn och utsattes för upprepade sexuella övergrepp av gärningsmannen i 20-årsåldern. När flickan vill hittades var hennes tillstånd kritiskt och hon fördes till sjukhus. läget stabiliserades senare. Många demonstranter samlades utanför sjukhuset i New Dehli efter det att händelsen blev känd och krävde rättvisa.

■ ■ Februari 2013: Tre unga systrar, sex, nio och elva år gamla, hittades döda i en brunn i staden Murmadi. Två dagar senare uppgav polisen att de gruppvåldtagits och mördats. Fallet skakade Indien.

■ ■ December 2012: En 23-årig student dog efter en gruppvåldtäkt på en buss i New Delhi. Den brutala våldtäkten uppmärksammades över hela världen och ledde till landsomfattande demonstrationer med krav på kvinnofrid.

Fyra män dömdes till döden för dådet.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM