Peter Sunde gripen i Skåne

NYHETER

En av hjärnorna bakom fildelarsajten Pirate Bay har gripits.

Peter Sunde, 35, greps i dag vid ett tillslag i Skåne.

– Han har varit på rymmen sedan 2012, säger Carolina Ekéus, presskontakt på rikskriminalpolisen.

Vet du mer om händelsen? Har du bilder? Kontakta oss!

Rikskriminalen uppger att Peter Sunde har varit efterlyst av Interpol och att han nu gripits.

– Han greps för att han ska avtjäna ett fängelsestraff på åtta månader. Det handlar om Pirate Bay-målet, säger Caroline Ekéus.

Expressen uppger att tillslaget skedde på en bondgård i skånska Oxie. Enligt tidningen ska polsk polis och skånsk piketpolis ha deltagit vid gripandet.

Dömdes till fängelse

Peter Sunde dömdes för medhjälp till upphovsbrott tillsammans med två andra män i Svea hovrätt i november 2010. Tillsammans dömdes Pirate Bay-grundarna utöver fängelsestraff att betala ett skadestånd på omkring 46 miljoner kronor.

I domen slog hovrätten fast att männen genom fildelningssajten The Pirate Bay "underlättat olaglig fildelning på ett sätt som medför straffansvar för dem som drivit tjänsten".

Peter Sunde har vid flera tillfällen ansökt om resning i Högsta domstolen, senast i februari i år. Han hänvisar bland annat till nya rättsfall från Europadomstolen som handlar om hur man bedömer medhjälp till brott.

"Djupt olycklig"

Peter Sundes försvarare Peter Althin säger till Aftonbladet att han fortfarande har svårt att acceptera domen.

– Har man en lagakraftvunnen dom så måste man in och avtjäna detta. Jag kväljer dom men jag tycker fortfarande att domen är djupt olycklig och felaktig när det gäller honom.  Det fanns inget som visade att han hade en aktiv del i detta som han dömdes för, säger Peter Althin.

Han säger att en öppen anstalt nu väntar Peter Sunde.

– Det blir inte Kumla säkerhetsavdelning eller något sånt. Det blir en något mer öppen anstalt och det kommer att ske ganska snart, säger Peter Althin.

FAKTA

Ska ha bott i Berlin

Tre av männen bakom The Pirate Bay – Carl Lundström, Fredrik Neij och Peter Sunde Kolmisoppi - dömdes i Svea hovrätt i november 2010 till fängelse i mellan fyra och tio månader samt till skadestånd på cirka 46 miljoner kronor. Gottfrid Svartholm Warg kom aldrig till hovrättsförhandlingen, så tingsrättsdomen på ett års fängelse och drygt 30 miljoner kronor i skadestånd kvarstod.

Peter Sunde Kolmisoppi: Greps i Skåne 31 maj. Ska de senaste åren ha bott i Berlin, och han har bland annat grundat mikrobetalningstjänsten Flattr.

Carl Lundström: Avtjänade sitt straff med fotboja. Ansökte 2012 om personlig konkurs i Schweiz där han numera bor.

Fredrik Neij: Ska enligt uppgift befinna sig i Laos.

Gottfrid Svartholm Warg. Höll sig länge gömd i Kambodja men greps och utlämnades hösten 2012. Dömdes i juni 2013 för det som beskrivs som det största dataintrånget i svensk historia då han bland annat stulit en stor mängd personuppgifter. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM