Många får vänta på hepatit C-medicin

NYHETER

Nya läkemedel kan bota personer med tidigare obotlig hepatit C. Men de är så pass dyra att Sveriges kommuner och landsting (SKL) rekommenderar landstingen att bara betala medicinerna till de allra sjukaste.

SKL:s rekommendation gäller i väntan på att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har gjort en hälsoekonomisk utvärdering av medicinen, skriver Dagens Nyheter.

Ungefär 50 000 svenskar bär på smittan. Att ge medicinen till 30 000 av dem skulle kosta landstingen 12–15 miljarder kronor.

– Samhällsvinsten skulle bli stor. De botade slutar gå på kontroller, de slipper leversvikt, cancer och levertransplantation. Många får ett yrkesliv i stället för ett sjukskrivningsliv, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare Västerbottens läns landsting, till DN.

Professor blev virusfri

Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, är en av de smittade. Han har burit på hepatit C sedan tonåren, och efter att hälsan försämrades åkte han till Japan i början av året och köpte medicinen för egna pengar. Nu är han fri från viruset.

– Jag hade ungefär fem år kvar att leva. Nu får jag chansen att se mina barnbarn ta studenten, säger han till DN.

FAKTA

Hepatit C

Hepatit C är en virussjukdom. Utan behandling leder sjukdomen i många fall till levercirros, som i sin tur kan medföra uppkomst av levercellscancer.

Hepatit C är en utbredd i världen. Man beräknar att omkring tre procent av jordens befolkning är smittad.

I Sverige bär ungefär 50 000 personer på smittan.

En behandling på tre månader med någon av de nya medicinerna kostar ungefär 300 000 kronor. Eftersom det kan behövas flera kurer kan det kosta över en miljon kronor att bota en smittad.

Källa: Nationalencyklopedin och DN (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM