Skolelever flydde älgen i slöjdsalen

Kraschade in genom ett fönster

1 av 2 | Foto: Läsarbild
En älg avlivades efter att den tagit sig in i ett klassrum.
NYHETER

Skoleleverna hade slöjdlektion när plötsligt en älg hoppade in genom ett fönster.

De tvingades fly älgen, som sedan avlivades av polisen.

– Jag blev jätterädd, säger Sandra Lunman som såg händelsen till Aftonbladet.

Det oväntade besöket inträffade på Sörgårdsskolan, en 6-9-skola i Mölndal, strax efter lunchtid på måndagen.

Tillsammans med sin lärare tvingades ett tiotal åttondeklassare fly slöjdsalen och ta skydd från den förvirrade och stressade älgen.

Flera andra elever blev vittne till händelsen.

– Vi satt och åt lunch när en kompis till mig såg en älg som hoppade rakt in i fönstret. Alla elever fick då gå in i skolan. Jag tänkte direkt på om någon blivit skadad där inne, säger Kevin Björklund, som går i klass 8B till Aftonbladet.

– Det lät som att den skulle ha sprungit in i väggen, men vi såg att fönsterrutan var krossad och jag blev jätterädd. Vi fick backa undan för om den skulle hoppa ut igen och man blev lite chockad, säger Sandra Lunman som går i klass 8.

Sköts ihjäl

Älgen fastnade och skar sig illa på väg in genom fönstret. Polisen beslutade att avliva den. Älgen sköts med ett jaktgevär strax efter klockan 13.

– Älgen är skjuten. Den ska ha hoppat in genom ett fönster medan barnen och en lärare flydde in i ett angränsande målarrum. Den har fått panik, stångats hejvilt och försökt ta sig ut utan att lyckas, säger Thomas Fuxborg, presstalesman hos polisen i Västra Götaland.

Polisen fick ut skolbarnen genom att liksom älgen bryta sig in genom ett fönster.

– Vi tvingades krossa en ruta till målarrummet för att få ut barnen och sedan inväntade vi rätt läge att avliva den. Ingen har kommit till fysisk skada, förutom älgen då, säger Thomas Fuxborg.

Hade stödsamtal

Enligt skoladministrationen hölls stödsamtal med de elever som velat tala ut om händelsen.

– Det är inte varje dag man får en älg som trampar in i en slöjdsal. Men de har tagit det bra och de som vill prata om det har vi samtal med, säger läraren Lars Andrén som samlade alla elever i aulan.

Några blev ledsna över att älgen sköts. Men Lars Andrén berättar att alla elever var samlade i en annan del av skolan och åtminstone slapp höra de dödande skotten.

– Vi fick förklara för dem att älgen var skadad, hade fått skärsår och var tvungen att avlivas, säger han.