Minnen och storpolitik på D-dagen

1 av 8 | Foto: GETTY
Veteranen Ken Scott, 98, var med på D-day. I dag hedrade han sina döda kamrater.
NYHETER

CAEN. Offren hedras och insatserna hyllas när världen minns invasionen i Normandie den 6 juni 1944.

Men 70-årsdagen präglas också av nutidens konflikter, med Rysslands och Ukrainas presidenter på plats.

Kring det en gång så sönderbombade Caen finns 12 000 poliser och soldater utstationerade för att sköta säkerheten kring alla tillresta stats- och regeringschefer. Otaliga presidenter och kungligheter närvarar vid allehanda ceremonier vid områdets monument och krigskyrkogårdar.

Huvudceremonin äger rum vid 14-tiden i Ouistreham, vid floden Ornes mynning, som för 70 år sedan intogs av franska kommandosoldater som landstigit på Sword Beach – den östligaste av de fem strandremsor som användes under invasionen.

Lunch med Putin

Dessförinnan hålls en gemensam lunch där mycket av intresset är fokuserat kring om Rysslands ledare Vladimir Putin ska prata med sin nyvalde ukrainske kollega Petro Porosjenko eller inte.

– Jag tänker inte undvika någon, lovade Putin i en fransk tv-intervju i förrgår.

Inte heller USA:s president Barack Obama säger sig planera att stiga undan, om han stöter på Putin.

– Får vi möjlighet att prata så kommer jag att ge honom samma budskap som jag har gjort genom hela krisen, sade Obama på en presskonferens tillsammans med Storbritanniens premiärminister David Cameron i Bryssel i går.

Klara besked?

Cameron blev senare först ut av västledarna att träffa Putin när duon höll ett möte på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris på kvällen. Enligt Cameron själv gav han Putin "klara och tydliga budskap".

– Vi behöver en nedtrappning, vi behöver stoppa vapen och folk från att gå över gränsen. Vi behöver se saker på de här områdena, förklarade Cameron efteråt, enligt BBC.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM