SD-parlamentariker ljuger om Sida-arbete

Släktingen: Hon var på besök

1 av 2
NYHETER

Blivande EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) hävdar att hon arbetat för Sida i Afrika.

Nu kan Aftonbladet avslöja att hon ljuger.

– Där finns inga uppgifter som tyder på att hon skulle ha varit anställd eller haft några som helst uppdrag här, säger Inga-Lill Hagberg, pressekreterare vid Sida.

Kristina Winberg, 49, har nyligen valts in som Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna.

Under sin valkampanj har hon vid flera tillfällen fört fram att hon jobbat för den statliga biståndsmyndigheten Sida i Moçambique.

Till Dagens Nyheter har hon sagt att hon arbetat för Sida i Afrika. Sverigedemokraternas egna SD-Kuriren skriver om saken och vid en EU-debatt på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 22 april säger Kristina Winberg:

– Jag kan tala om för er här att jag har varit nere och jobbat för Sida i Moçambique och vet hur det är när människor lider. De ligger och dör framför ögon på mig och jag ser misären och fattigdomen och aids och allting. Jag vet vad en filt kan betyda.

Citatet finns i slutet, 1:54:40 in i  debatten som Helsingborgs stad spelat in.

”Finns inga uppgifter”

Men på Sida finns inga uppgifter om att Kristina Winberg skulle ha arbetat för dem.

– Jag har tittat i både våra egna arkiv och riksarkivet med äldre uppgifter. Där finns inga uppgifter som tyder på att hon skulle ha varit anställd eller haft några som helst uppdrag här, säger Inga-Lill Hagberg, pressekreterare vid Sida.

När Aftonbladet söker Kristina Winberg meddelar SD:s pressekreterare Martin Kinnunen att hon just denna vecka inte ger några intervjuer.

Hon svarar dock via sms på skriftliga frågor om sina förehavanden i Moçambique:

"Kortfattat: volontär, min kusin och hans familj har jobbat för Sida i cirka 20 år. Detta var 2008 och jag var där och hjälpte till i cirka 2 veckor. Det starkaste minnet var bland annat när vi var ute och delade ut förnödenheter till fattiga och sjuka, samt när vi besökte ett fängelse. Jag bodde hos min kusin under vistelsetiden. Av alla mina resor jag gjort under mina år så var detta den resa som berört mig mest".

Besökte missionssläktingar

Aftonbladet når Carina Winberg, 46, gift med Kristina Winbergs kusin Lars-Åke Winberg.

Carina Winberg berättar att familjen arbetat för Svenska Alliansmissionen och bott i Moçambique mellan 1996 och 2012. Under slutet av 1990-talet fick familjen stöd från Sida för ett antal projekt. Däremot har de aldrig jobbat direkt för Sida.

– Nej, det har vi aldrig gjort.

Carina Winberg berättar att familjen vid tiden för Kristina Winbergs tvåveckorsbesök 2008 arbetade med utvecklingsprojekt med bland annat förbättrade latriner ute i byar, och med hiv/aids.

– Vi tog med henne ut och visade vårt arbete.

Hjälpte Kristina Winberg till och jobbade för er?

– Nej, det gjorde hon inte. Hon var och besökte oss.

Kristina Winberg säger att hon har arbetat för Sida i Moçambique.

– Det är inget jag känner till, säger Carina Winberg.

FAKTA

Andra politikerlögner

Littorin köpte doktorshatt

Sven-Otto Littorin (M), då arbetsmarknadsminister, ertappades 2007 med att ha en examen från ett bluffuniversitet i USA. Efter att ha blivit avslöjad tog han bort examen från sitt CV på regeringens hemsida.

2010 avslöjades att Littorin bluffat om att han skulle "gästforska" vid Stanforduniversitetet i Kalifornien. Men för det krävs doktorsexamen, vilket han saknar. Han hade i stället betalat för sin egen plats.

Isovaaras "stulna väska"

När SD-toppen Lars ­Isovaara polisanmäldes för en rasistattack skyllde han på att han blivit ­bestulen på sin ryggsäck strax innan.

Kort därefter hittades väskan – som Isovaara glömt kvar på en restaurang.

  Ohly "spelade med Nacka"

Som nytillträdd partiledare 2004 var Lars Ohly övertygad om att han spelat fotboll mot Lennart "Nacka" Skoglund på Rydbo IP i juni 1968. 

Han blev dock tvungen att backa från påståendet efter att Dagens Nyheter grävt i frågan.

– Jag var elva år, jag kan inte tänka mig att jag var med, sa han sedan.

  Ohly fick tidigt sms

I SVT:s "Uppdrag granskning" uppgav Ohly 2010 att han fått "glädje-sms" av en vän när Prag befriades från kommunismen 1989. 
Men det första sms:et skickades 1992.

Arkelstens miss om rösträtt

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten hävdade att partiet varit med och infört fri och lika rösträtt. Någon timme senare tog hon tillbaka allt.

Lööfs kommunkarriär

Näringsminister Annie Lööf (C) talade som partiledarkandidat om ”mina år som kommunpolitiker” som gett henne ”stor förståelse för villkoren i olika delar av landet”. 
Men S-tidningen Aktuellt i politiken visade att Lööf satt i en nämnd i endast ett år och då skolkade från tio av 15 möten.

  Billströms simgroda

Migrationsminister Tobias Billström (M) hävdade hävdar att 25 procent av eleverna i vissa klasser i Malmö inte med på simundervisningen av religiösa eller kulturella skäl.

Enligt Sydsvenskan är det bara totalt två flickor i hela Malmö.

Sahlins idrottsguld

När Socialdemokraternas partiledare blev idrottsminister avslöjade hon en hittills dold sida i Friskis & Svettis tidning Friskispressen: att hon hade vunnit guld i ett DM (Distriktsmästerskap) som ung. När hon kort därpå fick frågor om saken vid Idrottsgalan medgav hon att det i själva verket inte vara ett DM utan en tävling i skolan.

Freivalds webblögn

Säpo och Stefan Amér, tjänsteman från UD, tar i februari 2006 kontakt med webbhotellet Levonlines för att diskutera Sverigedemokraternas nättidning SD-kuriren.

SD-kuriren hade under vintern utlyst en teckningstävling. Det gällde att rita en karikatyr av profeten Muhammed. Samma dag stängdes sidan.

Utrikesminister Laila Freivalds (S) säger till flera journalister att hon inte kände till att UD:s tjänsteman skulle ta initiativ till att prata med webbhotellet. Hon KU-anmäls och det avslöjas att Freivalds diskuterat med Amér om att stänga ner delar av Sverigedemokraternas hemsida.