Katten Skrållan är mamma – till en kyckling

1 av 6
NYHETER

Hönsen hackade ihjäl kycklingarna tills det bara fanns en kvar.

Då bestämde sig katten Skrållan för att rädda den sista och ta rollen som mamma.

– Hon la tassen runt den lilla kycklingen så att den blev varm och slutade pipa, säger Malin Öhman, kycklingens ägare.

Här kommer en solskenshistoria utan dess like.

Malin Öhman har en liten gård i norra Kristianstad där hon föder upp egna höns. För en dryg vecka sedan kom en ny kull små kycklingar. Men hönsen hackade ihjäl alla tills det bara fanns en kvar.

– Jag tänkte att nu räcker det. Jag tänker inte låta någon mer dö utan den här sista kycklingen ska överleva, säger Malin Öhman.

Skrållan blev mamma

Malin tog in den överlevande kycklingen i huset där hon skulle ta hand om den. Hon svepte in den i varma filtar och la den i en liten korg. Men ingenting hjälpte, kycklingen bara skrek och var vettskrämd.

Då fick Malin en sista idé.

– Jag la kycklingen hos min katt Skrållan som precis har fått kattungar och det gick hur bra som helst. Hon tog kycklingen till sig direkt och la tassen så att kycklingen hamnade under hennes mage och blev varm. Då slutade den att pipa.

De andra kattungarna fräste först mot sitt nya syskon och tyckte att det var något som inte stämde. Men efter någon timme brydde de sig inte om den gula färgen och behandlade kycklingen som vilket syskon som helst.

Är tillsammans hela tiden

Mamma Skrållan har överöst sitt nya barn med kärlek enda från början - till och med när hon är trött.

– När Skrållan ska ut och gå för att koppla av från kattungarna följer kycklingen med.

Då tar Skrållan den lilla kycklingen i munnen och går tillbaka till kattlådan och lägger den där och säger ”här ska du vara”, säger Malin Öhman.

Även när kycklingen går i väg för att äta sin egen mat följer Skrållan med.

– Vi ger hönsfoder och vatten till kycklingen. Men varje gång den ska äta följer Skrållan med och äter samma sak för att säga till sitt barn: Titta nu lilla vän, så här gör man.