SMHI: Ostadiga vädret fortsätter

Foto: MAGNUS LIAM LARSSON
GRÅTT OCH BLÖTT Den svenska sommaren har frusit inne - och kylan ser ut att hänga i ett tag till.
NYHETER

Sverige är blåst på sommaren.

Orsaken: Kyliga nordvindar sveper in över landet.

Ja, det är kallare än ­vanligt.

Kylan har bitit sig fast i Sommar-Sverige.

– Det ser ut att hålla i sig, säger Sofia Söderberg på SMHI.

Sluta slita ditt hår och ­acceptera faktum – juni blir en kall månad. Det kyliga midsommarvädret håller i sig månaden ut. Hoppet om sol falnar för varje dag.

– Det har varit ovanligt kallt i stora delar av landet de senaste dagarna. Jag kan inte se att det kommer bli varmare under den kommande veckan, säger meteoro­logen Sofia Söderberg.

Fint väder – i Grekland

Om semesterdagarna börjar sina och du längtar till solen gör du bäst i att sticka söderut. Bäst solchanser är den i sydöstra delen av Medelhavet.

– Grekland ser ut att ha bra väder de kommande dagarna. De har temperaturer på 25 till 30 grader och de verkar också kunna klara sig ifrån regnskurar. Det är där sommarvärmen finns just nu, säger Sofia Söderberg.

Danmark hett tips

Men resorna till Medel­havet börjar ta slut och priserna stiger för varje regndroppe. Kanske finns semesterparadiset närmare än vad du tror? Danmark är ett hett tips, enligt Sofia Söderberg.

– Danmark ser faktiskt ut att få lite bättre väder. De har ungefär samma temperaturer som vi men de klarar sig undan skurarna och de värsta lågtrycken. Det kan vara ett alternativ för de som har semester i juni.

Tänk innan du bokar

Men skippa Polen, Finland och Norge - de får ­samma skitväder som vi.

– Kalla och blöta vindar från nordöver sveper över Norden just nu och det är kallt i många länder i norra Europa. Man behöver ta sig ganska långt söderut om man vill ha verklig värme, säger Sofia Söderberg.

Undvik charterpanik

Men innan du ger dig in i charterdjungeln - ta tio djupa andetag. Att boka första bästa paketresa kan lämna djupa hål i plånboken.

– Folk får lite panik och bokar utan att tänka. Det kan vara smart att titta på ­alternativa ressätt - som att boka flyg och hotell separat. Hemsidor som reseguiden.se och destination.se ger bra tips på billiga flyg och hotell, säger Anders Hedberg på Aftonbladets redaktion Resa.

Dyrt att vänta

Men söla inte. Du tjänar ingenting på att sitta och vänta på bättre priser.

– Om det här vädret ­håller i sig lär det bara bli dyrare. Om du ska resa så gör det nu.