Svensk dödsstörtade från helikopter

Föll 600 meter vid ambulanstransport

1 av 2 | Foto: ANTHONY PECCHI
Ambulanshelikoptern var av typen EC-225.
NYHETER

En 37-årig svensk man är död efter ett fall från en ambulanshelikopter på väg från en norsk gasplattform i onsdags morse.

– Det gick mycket fort, han tog sig ut genom en nödutgång, säger Svein Thompson, presstalesman vid CHC Helikopterservice.

Strax innan klockan 8 på onsdagsmorgonen blev en svensk man akut sjuk på den Statoil-drivna Troll A-plattformen i Nordsjön, en gasplattform åtta mil nordväst om Bergen på Norges västkust.

Mannen hämtades med ambulanshelikopter. Men några kilometer från land har någonting gått galet. Han har tagit sig ut och fallit 600 meter mot sin död.

– Det är en 37-årig svensk medborgare som arbetade åt ett företag på Troll A-plattformen. Anhöriga är underrättade och hans familj i norra Sverige har fått besked genom lokala polismyndigheter, säger polisbefälet Thomas Sørensen vid polisen i Sotra, Askøy och Øygarden till Aftonbladet.

Norsk polis misstänker inte att något brott ligger bakom tragedin. Händelsen utreds som en olycka.

– Vi försöker nu få klarlagt dödsorsaken och omständigheterna kring dödsfallet, säger Thomas Sørensen.

Söktes i en timme

Klockan 8.45 lyckas 37-åringen, som skulle fraktas till Bergens flygplats Flesland, ta sig ut ur helikoptern. Enligt norsk polis har han gjort det genom att öppna en nödutgång. Han faller och en räddningsaktion påbörjas. Nästan en timme senare hittas han avliden i vattnet.

– Klockan 9.39 hittades personen en halv kilometer utanför kusten söder om Sotra. Mannen plockades upp av en lotsbåt som deltog i sökandet, säger polisbefälet Thomas Sørensen till norska TV2, som först rapporterade om händelsen.

"En tragedi"

Sjuktransporten ska ha varit ett rutinuppdrag. Enligt uppgift hade ambulanshelikoptern, från CHC Helikopter Service, en besättning på fem personer: två piloter, en räddningsman, en vinschoperatör och en sjukvårdare. De chockades av det inträffade.

– Det här är en typ av tragedi som vi aldrig upplevt förut. Nu tänker vi på mannens familj, säger Svein Thompson, talesperson för helikopterföretaget, till TV2.

Han fick frågan om företaget är självkritiskt.

– Vi kommer att titta på vad som har skett för att se om vi hade kunnat göra någonting för att förebygga en så tragisk händelse.

Olyckan utreds nu av den norska haverikommissionen.

ARTIKELN HANDLAR OM