Man gripen i Dingle – hotade utlösa sprängladdningar

1 av 6
NYHETER

En man i 50-årsåldern hotade under söndagen att utlösa en sprängladdning i den lilla orten Bärfendal i Bohuslän.

Enligt Aftonbladets källa med insyn misstänks mannen ha placerat ut ett flertal sprängladdningar på sin tomt.

Vid 21-tiden greps mannen av polisen.

Den lilla orten Bärfendal i Bohuslän skakade under söndagen av ett explosionshot. Människor tvingades lämna sina hem efter att polisen upprättade ett omfattande säkerhetsområde runt mannen.

Mannen greps av polis utanför ett boningshus inom det avspärrade området strax innan klockan 21.

– Vid något tillfälle hade vi personal ganska nära fastigheten som gjorde bedömningen att det var ett bra läge att överrumpla mannen som tillfälligt befann sig på utsidan. Ingen kom till skada, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Mannen ska nu förhöras och området ska sökas igenom av bombtekniker, uppger polisen.

Har kapacitet

Tidigare under söndagen hotade mannen med att att utlösa en eller flera sprängladdningar om någon obehörig kommer till platsen.

– Vi fick information om att det skulle finnas någon form av bomb eller sprängladdning. Det fanns också indikationer på att det skulle finnas explosiva varor där, säger Christer Fuxborg.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare med insyn i utredningen är mannen i 50-årsåldern. Han ska ha tillgång till ett 20-tal kilo sprängmedel i sin bostad, troligen dynamit.

Enligt källan misstänks han ha placerat ut flera sprängladdningar på sin tomt.

– Det är en hypotes man jobbar efter. Hur han ska effektuera sitt hot vet vi inte men det kan vara så att han på något sätt har placerat ut någon form av laddning, säger Christer Fuxborg.

Hotar med att spränga

Hotet ska inte ha varit riktat mot någon särskild person eller myndighet och framfördes till en privatperson som sedan förmedlat uppgifterna till polisen.

– Det är inte en myndighet eller så som han har framför det här till. Vi fick in det här vid 11-tiden i dag, säger Christer Fuxborg.

Flera boningshus i närheten har evakuerats och ett säkerhetsavstånd på flera hundra meter har upprättats runt platsen där mannen tros befinna sig.

Mannen är identifierad

Polisen har skickat både bombtekniker och piketpolis till platsen och utreder händelsen som ett "särskilt ärende". Mannen ska ha viss kunskap och kapacitet för att genomföra ett sprängdåd.

– Det finns något som gör att vi kan misstänka att det här kan finnas en eventuell verkställighet. Ledningen har gjort den bedömningen att det kan finnas anledning att tro att han kanske har tillgång till något sådant här, säger Christer Fuxborg.

– Vi har gjort en del research när det gäller den här personen. Vi har också en uppgiftslämnare som gör att vi tar det här på största allvar, säger Christer Fuxborg.

"Skarpt läge"

Polisen förberedde sig under söndagen ett utdraget drama.

– Vi behandlar det här som ett skarpt läge. Alla indikationer som vi har fått säger att gärningsmannen ska befinna sig på platsen ensam vilket gör att vi tar höjd för en längre uthållighet.

Också räddningstjänst och ambulans var på plats. Personerna som evakuerades från sina hem samlades under söndagen i Holma bygdegård i Bärfendal där man också planerade att övernatta.

Nils Engström, 27, ordförande för hembygdsföreningen i Bärfendal

– Vi har inte känt oss oroliga. Vi har ställt upp med hembygdsföreningen som plats för både insatsstyrkan och de evakuerade. Polisen har varit väldigt saklig och skött detta mycket bra, säger Nils Engström, ordförande för hembygdsföreningen i Bärfendal.

– Sedan vet man inte vad som ligger bakom det här. Vi dömer ingen innan vi vet mer. Men allt har gått lugnt till utan problem, säger Nils Engström.