Tåg fastnade i tunnel

Totalstopp i tågtrafiken söder om Stockholm

1 av 2
NYHETER

Det var under förmiddagen stopp i tågtrafiken söder om Stockholms central efter att ett tåg rivit ner en kontaktledning.

Men efter lunch har trafiken rullat igång igen så smått:

– Ett spår har öppnat för trafik, säger Eva Nordén, vid Trafikverkets pressjour.

SJ-tåget var på väg mellan Eskilstuna och Stockholm när det vid klockan 10.25 hördes en högljudd smäll. Enligt passagerare på tåget föll elledningar ned utanför fönstret med stora gnistor.

Till sist stannade tåget inne i tunneln vid Södra Station.

– Det var en plötslig smäll och så stannade tåget. Det slog ganska stora gnistor utanför fönstret, säger passageraren Joakim Svärling.

Tågtrafiken igång

Det hördes minst tre smällar. Det uppstod panik bland vissa passagerare på tåget och Joakim Svärling berättar att någon började gråta.

– De har stängt av strömmen och man ska inte lämna tåget. Det är rätt mycket folk men nu är det ganska lugnt. Jag tror att vi ska evakueras till ett annat tåg, säger han.

Elina Yli-Torvi vid SJ:s pressjour bekräftade tidigare i förmiddags att tåget, som var på väg in mot Stockholms centralstation rev ner en kontaktledning. De runt 70 personerna ombord evakuerades. Det gjorde även de resenärer som befann sig på det pendeltåg som fastnat i samma tunnel vid Södra station.

Även ett SL-pendeltåg satt fast i tunneln vid Södra Station.

Strax före 13-tiden är tågen åter i gång vid Stockholms central, men på grund av att bara ett spår har öppnat kan det innebära förseningar för resenärer.

– Nu är det som mest förseningar upp till två timmar, det kommer ta tid innan trafiken är igång enligt sina ordinarie tidtabeller, säger Eva Nordén vid Trafikverkets pressjour.

Det finns ingen prognos för när trafiken helt kan återgå till det normala.

Resenärer var strandsatta

I samband med att den nedrivna kontaktledningen var det under ett par timmar strömlöst mellan Stockholm C och Stockholm Södra. Vilket påverkade all tågtrafik, fjärr- och pendeltåg, med destinationer söder om Stockholm. .

Alla resenärer som skulle söderut var därför strandsatta på Stockholms centralstation.

– Vi vet ingenting. SJ brukar ju inte vara så bra på att ge information och det brukar inte vara bättre nu. Jag vill helst slippa åka buss, säger Gunilla Asklund, som ska till Malmö för att hälsa på sin syster.

– Jag försöker att inte bli irriterad, det är ju inte tågvärdarnas fel att tågen står still, säger Björn Stenquist som ska till Karlskrona.

Hördes kraftiga smällar

Det hördes kraftiga smällar och ett starkt ljussken syntes på spåren utanför Cityterminalen i centrala Stockholm. En av Aftonbladets medarbetare kände av smällen inne på redaktionen.

– Jag hörde en kraftig explosion. Det var en dov smäll och eftersom jag sitter nära fönstret kunde jag känna i kroppen att det skakade till. Jag tittade mot fönstret och såg ett rökmoln på bangården. Jag reste mig upp och då kom ytterligare en smäll och då såg jag en vit klotblixt. Man kände att det darrade till i fönsterrutorna, säger Johan Stambro.

FAKTA

Stora störningar i tågtrafiken

Störningarna gäller tåg till och från Stockholm och påverkar både fjärr- och pendeltågstrafiken.

Tågtrafik som påverkas:

Fjärrtåg mellan Stockholm - Hallsberg, Göteborg, Norrköping, Eskilstuna, Karlstad och Malmö samt SL-pendeltåg på linjerna Nynäshamn - Bålsta samt Södertälje - Märsta/Uppsala.
 

Stationer där tågtrafiken kan påverkas:
Stockholm C, Farsta strand, Flemingsberg, Flen, Gnesta, Hemfosa, Handen, Huddinge, Jordbro, Järna, Katrineholm C, Mölnbo, Nynäshamn, Skogås, Stockholm Södra, Segersäng, Södertälje Syd, Tungelsta, Trångsund, Västerhaninge, Årstaberg, Älvsjö, Ösmo.

Källa: Trafikverket

ARTIKELN HANDLAR OM