”Första gången hade vi en höskrinda med flak på”

Kay Wiestål har förberett kronprinsessans födelsedagar i 36 år

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Kay Wiestål drog igång Victoriadagen när kronprinsessan fyllde ett år.
NYHETER

Kronprinsessan Victoria firar 37 år på måndag. Ända sedan hennes ettårsdag har entreprenören Kay Wiestål anordnat hennes födelsedagsfiranden – och han glömmer aldrig det allra första.

– Det var hysteri, säger han till Aftonbladet.

På måndag arrangeras Victoriadagen i Borgholm på Öland för 36:e året i rad. Ända sedan 1978, då kronprinsessan Victoria fyllde ett år, har den 14 juli blivit något av Ölands nationaldag, då kronprinsessan hurras för.

Initiativtagare till det årliga arrangemanget är entreprenören Kay Wiestål, 73. Han har anordnat 36 firanden av kronprinsessan Victoria och han minns det allra första klart och tydligt.

– Jag var tränare för det alpina landslaget och jag ville att laget skulle få komma till Öland för barmarksträning. Ingemar (Stenmark, reds anm.) tyckte att det fanns speciella vindar i Haga park. Då tänkte jag att det lät bra, berättar han för Aftonbladet.

Nappade på idén

Men det blev inte bara barmarksträning för Kay Wiestål och hans landslag den där veckan i juli 1978.

Han kom på idén om att skapa ett firande för den snart ettåriga prinsessan och föreslog det för kungen och hans hovmarskalk. Det skulle inte bara bli ett sätt att hedra kronprinsessan Victoria på, utan det skulle även locka folk till Öland.

– Jag tänkte att Öland behöver något. Kungen tyckte att det var en jättebra idé.

Populärt – direkt

Kay Wiestål beskriver de första firandena på Borgholm som betydligt enklare än vad de har varit på senare år. Men populariteten var stor redan från början, menar han.

– Första gången hade vi en höskrinda med flak på. Många landslag kom dit. Vi hade tryckt 400 biljetter, men 7 000 personer kom. Det var hysteri, säger han och skrattar åt minnet.

Årets arrangemang består av Victoriamässan den 13-14 juli, Victoriadagen den 14 juli och avslutningsvis Victorialoppet den 15 juli.

Till Victoriadagen, som sänds i SVT, kommer mellan 5 500 och 6 500 människor för att se firandet live.

– Det är fantastiskt kul för oss, säger Kay Wiestål.

Lill Lindfors på scen

För honom och hans medarbetare tar arrangemanget ungefär ett år att förbereda.

– Om ungefär tre dagar börjar vi förbereda inför nästa år. Man måste vara tidig med att boka artister, bland annat, säger han.

Förutom att fira kronprinsessan på hennes 37-årsdag ska 2014 års stipendiater, Sveriges skidstafettlag, damer respektive herrar, gratuleras. För underhållningen står artister som Lill Lindfors, Måns Zelmerlöw och Panetoz. 

Efter att ha varit huvudansvarig för kronprinsessans födelsedag i nästan 40 år har Kay Wiestål fått en god relation till kungafamiljen.

– De är väldigt trevliga. Kronprinsessan är en typisk ledare.

Tänker inte sluta

Han träffar inte familjemedlemmarna privat, utan främst vid speciella tillfällen.

– De ställer upp på ett fantastiskt sätt, vilket är viktigt för både ön och Sverige. Jag tycker att kungen och drottningen är fantastiskt fina människor.

Trots att Kay Wiestål fyller 74 år i år har han inte några planer på att gå i pension.

– Jag har ingen lust att sluta. Det är så roligt att göra sådana här saker.

FAKTA

Kay Wiestål arbetar mycket

Ålder: 73.

Familj: Hustrun Camilla, dottern Charlotta och barnbarnen Nathalie och Nicole.

Bor: Mest i Kalmar.

Yrke: Entreprenör och ekonomisk rådgivare. Initiativtagare till Victoriadagen.

Fritidsintressen: "Jag bara jobbar".

ARTIKELN HANDLAR OM