Här slår bomben ner - bakom den norska reportern

NYHETER

Här slår bomben ner precis bakom en norsk fotograf.

Han avbryter reportaget – för att hjälpa ett skadat barn.

– När du kommer så nära känns journalistrollen mindre viktig, säger Harald Henden, 53, till Aftonbladet.

Norska VG:s fotograf Harald Henden, 53, spelar in ett tv-inslag utanför sitt hotell i Gaza stad. Då slår plötsligt en bomb ner ett par hundra meter bort.

– Jag hade varit ute och gjort ett reportage i Gaza stad och skulle bara göra en avslutande stand-up, berättar han för Aftonbladet på telefon efteråt.

Bombsplitter regnar över området - men Harald Henden fortsätter sitt reportage. Sedan smäller det igen, på samma ställe. Snart fick han reda på att det var i denna attack som fyra barn dött under onsdagen.

– Det visade sig att det låg två små pojkar i fyra- till åttaårsåldern sårade på terrassen till grannhotellet, säger han.

Avbröt - för att hjälpa de skadade

Harald Henden får avbryta reportaget - och skynda till grannhotellet för att ge första hjälpen till de två skadade. Den ena pojken är skadad i huvudet. Den andra har splitterskador i bröstet. De bärs till en terrass där de kan få vård i fred.

– Det kan gå från någonting väldigt lugnt och normalt till någonting väldigt farligt inom loppet av en ganska kort tid här, säger Henden.

I VG:s video ser man Henden och The Guardian-reportern Peter Beaumont lägga bandage på en av dem så att han slutar blöda. Pojken ligger stilla men man hör barn gråta i bakgrunden.

– Vi är ju här för att rapportera om det som sker, men när du kommer så nära som så här så blir journalistrollen lite mindre viktig och plikten att hjälpa andra som medmänniska tar över. Det var det som hände därinne på hotellet, säger Henden.

"Verkligen förfärligt"

Han bär ut pojken till en ambulans som tar de skadade till Shifa-sjukhuset i Gaza. Norrmannen tar några bilder - och fortsätter sitt tv-reportage.

– Jag hade hoppats på en vapenvila. Dessvärre kom den inte och det gör att tragedin bara fortsätter, säger han.

– Det är verkligen förfärligt att tänka på att fyra unga pojkar blev dödade i samma ögonblick som jag stod och gjorde den stand-upen, bara några hundra meter bort.

Den norska fotografen känner sig otrygg efter attacken på grannhotellet. Han har märkt att bomberna kommit närmre de senaste dagarna.

– Detta skedde alltså i ett hotell där de flesta gästerna är internationella journalister, avslutar han klippet.

– Ingenstans går man säker i Gaza just nu. Det gäller framförallt lokalbefolkningen men också journalisterna som är här för att bevaka situationen.