”Svensk medborgare kidnappad i Ukraina”

1 av 4
Separatistledaren Igor Bezler.
NYHETER

En västsvensk 64-årig man har tillfångatagits av rebeller i östra Ukraina.

Rikskriminalpolisen bekräftar att en svensk saknas och kan vara bortförd mot sin vilja.

Separatistledaren Igor Bezler, en av dem som avlyssnades efter nedskjutningen av MH17, uppger att man kidnappat svensken.

– Vi vet inte om det är en militär eller inte, vi kommer att undersöka det, säger han till Ria Novosti.

En västsvensk man i 60-årsåldern har tillfångatagits av rebeller i östra Ukraina. Det uppger Anton Gerasjenko, talesman för den ukrainska centralregeringens inrikesdepartement.

– Han greps efter att separatisterna fattat misstankar då han gick omkring med en karta, säger Anton Gerasjenko till Aftonbladet.

Den västsvenske mannen är 64 år och arbetar i ett företag som har täta förbindelser med Ryssland, enligt Gerasjenko.

Svenskens familj informerades i går om kidnappningen:

– Det är hemskt och oroväckande, säger 64-åringens bror.

Sedan några år tillbaka är 64-åringen bosatt i Norge och är gift med en ukrainsk kvinna i 40-årsåldern, som nu uppges ha lämnat landet.

Han jobbar med distribution och har sedan en tid haft jobb hos en matvarukedja.

Mannen har varit bortrest i ett par veckor, uppger styrelseordföranden i mannens bostadsrättsförening för VG. Han är ofta bortrest, enligt honom.

– Han är en noggrann man som alltid betalar. Han är en väldigt hygglig man som är lätt att prata med, och väl omtyckt på jobbet vad jag förstår, säger personen som hyr ut en lägenhet till 64-åringen till VG.

Fångutväxling

En man som suttit fången i två månader påstår att separatistledaren Igor Bezler kidnappat svensken i syfte att trygga sin egen säkerhet. Det uppger ukrainska tidningen Gazeta.ua enligt TT.

– Han kommer säkert snart att erbjuda att svensken byts ut mot några av hans terrorister som vi har gripit, säger Anton Gerasjenko till TT.

Även svenska polisen känner till kidnappningen:

– Vi kan bekräfta att en svensk medborgare saknas i Ukraina och kan vara bortförd mot sin vilja, säger Fredrik Kärrholm vid Rikskriminalpolisen.

Han vill inte berätta mer om händelsen.

– Av säkerhetsskäl kommenterar vi inte den här typen av ärenden, säger Fredrik Kärrholm.

”Vet inte om det är en militär eller inte”

Västsvensken ska ha tillfångatagits i söndags vid en vägspärr nära Perevalsk i Luhansk-regionen, och uppges nu hållas i Horlivka, enligt TT.

Separatistledaren Igor Bezler uppger för ryska nyhetsbyrån Ria Novosti att det handlar om en man i 65-årsåldern.

– Vi vet inte om det är en militär eller inte, vi kommer att undersöka det. Det finns information om att ukrainska nationalgardet har prickskyttar från Sverige. Så det ska vi reda ut, säger Igor Bezler till Ria Novosti.

Den svenske nynazisten Mikael Skillt, som är på plats i Ukraina, har sagt till TT att han inte har tillfångatagits. Han befinner sig i östra Ukraina för att strida mot separatisterna.

En av de avlyssnade

Igor Bezler är en av de män som avlyssnades efter att MH17 hade störtat. I ett samtal tjugo minuter efter kraschen säger han till en rysk underrättelseofficer att separatisterna skjutit ner ett plan. Enligt röstexperterna rör det sig om autentiska samtal.

Enligt den ukrainska regeringens säkerhetsråd har över 400 personer den senaste tiden tagits tillfånga av vad de påstår är proryska legosoldater. Det rapporterar TT.

– Terroristerna fortsätter att kidnappa folk, däribland utlänningar, uppgav säkerhetsrådets talesperson Andrej Lysenko vid en pressträff i Kiev.

DN-journalister hölls av beväpnade män

I söndags hölls DN-medarbetarna Paul Hansen och Jan Lewenhagen, tillsammans med andra journalister, tillfångatagna under minst ett par timmar i samma område.

– De hölls av beväpnade män, sa Peter Wolodarski, chefredaktör för DN, tidigare till Aftonbladet.

Texten uppdateras