”De bara tog mig i en vägspärr”

Har varit kidnappad i nästan två veckor

1 av 8 | Foto: Iman Tahbaz/SVT
Sölve Nilsson, 64, hålls kidnappad i Ukraina.
NYHETER

64-årige Sölve Nilsson hålls sedan den 10 juli fången av rebeller i östra Ukraina.

Aftonbladet når honom när separatistledaren Igor Bezler självmant räcker över luren.

– De bara tog mig i en vägspärr. Sedan tog de mig till en förläggning under pistolhot. Det är vapen överallt här, säger svensken till Aftonbladet.

Nu har SVT träffat mannen som sitter inspärrad i staden Horlivka.

Kidnappningen skedde redan för tolv dagar sedan. Det uppger den kidnappade mannen Sölve Nilsson för SVT som träffat honom på plats i östra Ukraina i dag.

Sölve Nilsson, 64, tillfångatogs vid en vägspärr nära Perevalsk i Luhansk-regionen och hålls nu fången i rebellfästet Horlivka.

Svenska Rikskriminalpolisen bekräftar att en svensk har anmälts saknad och kan ha förts bort mot sin vilja.

– Av säkerhetsskäl kommenterar vi inte den här typen av ärenden, säger Fredrik Kärrholm vid Rikskrim.

Sölve Nilsson, som ursprungligen är från västsverige arbetar i ett företag som har täta förbindelser med Ryssland, enligt Anton Gerasjenko, talesman för den ukrainska centralregeringens inrikesdepartement.

– Han greps efter att separatisterna fattat misstankar då han gick omkring med en karta, säger Anton Gerasjenko till Aftonbladet.

”Jag behandlas okej”

Detta bekräftas av separatistledaren Igor Bezler själv.

Han är ledare för en grupp rebeller i staden Horlivka, som sägs vara delvis oberoende från ledningen av de självutnämnda republikerna i Donetsk och Luhansk.

Aftonbladet når honom på telefon sent i går kväll efter att ha fått tag i hans nummer via en uppgiftslämnare i Ryssland.

– Det stämmer att vi har en svensk medborgare. Han greps av kosacker i området eftersom han läste en karta mitt i en stridszon, säger Igor Bezler.

Sen frågar separatistledaren om Aftonbladet vill prata med svensken.

– Han sitter här i rummet bredvid.

Sölve Nilsson får luren och säger sig må efter "omständigheterna bra".

– Jag behandlas väl okej. Ingen större fara, säger han.

Hur gick det till när du greps?

– De bara tog mig i en vägspärr. Sedan tog de mig till en förläggning under pistolhot. Det är vapen överallt här.

Vet du varför du har frihetsberövats?

– Nä, ingen aning. Jag har inte fått någon information om varför. Jag antar att det är för att jag har "fel pass", alltså att jag är västerlänning.

Vad hade du för ärende där?

– Det vill jag helst inte berätta.

Har de lyckats kommunicera med dig på något sätt, via tolk?

– Nä, jag talar visserligen lite ryska men nej, jag vet inget mer. Jag försöker få reda på varför jag är här. Men de säger inget. Möjligtvis råkade jag vara på fel plats vid fel tidpunkt. Jag har inte gjort något fel.

Hur många är ni som sitter frihetsberövade?

– Vi är fyra stycken. Två ukrainare, en georgier och jag. Nu börjar de bli lite irriterade här så nu måste vi nog sluta.

Igor Bezler tar över luren:

– Nu har vi inget mer att säga. Vi avslutar samtalet.

Får samma mat som soldaterna

En reporter från SVT har träffat Nilsson på plats i Ukraina. Liksom i samtalet med Aftonbladet uppger 64-åringen för SVT att han efter omständigheterna mår bra.

– Jag får mat tre gånger om dagen, samma mat som soldaterna, säger han till SVT:s reporter Horlivka.

Tidigare i går eftermiddag bekräftade Igor Bezler tillfångatagandet av svensken för den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

– Vi vet ännu inte om han är militär men det ska vi ta reda på. Det finns information om att ukrainska nationalgardet har prickskyttar från Sverige. Så det ska vi reda ut, sa Bezler till nyhetsbyrån.

Med det syftar Igor Bezler sannolikt på de svenska högerextremister som strider mot separatisterna i området. De meddelade i går på sociala medier att det inte var någon av dem som kidnappats utan "en civilist".

Igor Bezler är också en av de separatister som avlyssnades efter att MH17 hade störtat. I samtalet, som offentliggjordes av Ukrainas underrättelsetjänst och ska ha ägt rum 20 minuter efter kraschen, sa Bezler till en rysk underrättelseofficer att separatisterna skjutit ner ett plan.

”Fortsätter kidnappa folk”

Enligt den ukrainska regeringen har över 400 personer tagits till fånga av separatister den senaste tiden i hela östra Ukraina, rapporterar TT.

– Terroristerna fortsätter att kidnappa folk, däribland utlänningar, uppgav säkerhetsrådets talesperson Andrej Lysenko vid en pressträff i Kiev.

Enligt regeringens talesman Anton Gerasjenko kan Igor Bezler ha kidnappat svensken för att få till en fångutväxling.

– Han kommer säkert snart att erbjuda att svensken byts ut mot några av hans terrorister som vi har gripit, säger han till TT.

Den tillfångatagna svensken är bosatt i Norge och arbetar inom transportbranschen. Han är gift med en ukrainsk kvinna.