Böldpest sätter hel stad i karantän

Foto: AFP
Böldpestbakterier i förstoring.
NYHETER

En 38-årig man dog förra veckan i böldpest.

Då spärras en hel stad av i Kina – och 30 000 personer förbjuds lämna staden.

Staden Yumen i nordvästra provinsen Gansu har tillfälligt spärrats av från övriga landet.

Minst 151 personer uppges ha satts i karantän sedan en man i onsdags dog till följd av böldpest, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Spärrats av

”Staden har nog med ris, mjöl och olja för att invånarna ska klara sig i en månad. Tillståndet ska vara stabilt för alla lokalbor och de som är satta i karantän ”, uppger statstelevisionen CCTV.

De rapporterar även att de drygt 30 000 invånarna i staden beordrats att hålla sig kvar där och polisen har upprättat avspärrningar och anvisat andra trafikanter till vägar runt staden.

Han ska ha ådragit sig böldpest efter att ha varit i kontakt med ett dött murmeldjur, men inga flera fall ska ha upptäckts.

Kan botas

Böldpest orsakas av bakterier och tros ha varit det som låg bakom digerdödens härjningar i Europa under 1300-talet. Numera påträffas den främst hos djur och ytterst sällan hos människor.

Modern antibiotika är effektivt i behandling mot böldpest, men om det tar för långt tid från att man smittas kan det finnas risk för allvarliga skador eller att det leder till döden, skriver AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM