Ebola-smittan utom kontroll

1 av 19
NYHETER

Kaos hotar när den värsta ebolaepidemin någonsin i Västafrika nu sprider sig till storstäderna.

Epidemin är utom kontroll, uppger Läkare utan gränser.

Den senaste tidens rykten i Sierra Leone, ett av de värst drabbade länderna, försvårar arbetet med att få ebolasmittan under kontroll. Upprörda folkmassor har hotat att bränna ned ett sjukhus i staden Kenema sedan en före detta anställd vid sjukhuset påstått att ebolaviruset är en täckmantel för kannibalritualer.

"Utom kontroll"

I huvudstaden Freetown uppstod panik sedan en ebolasmittad kvinna "fritagits" av sina släktingar i torsdags. Myndigheter gick ut i radio och vädjade om hjälp att hitta henne. "Att hon är där ute är en risk för oss alla", hette det i uttalandet. Kvinnan avled senare, efter att hon frivilligt överlämnat sig till myndigheterna.

Gunnhildur Arnadottir är sjuksköterska och arbetar vid Läkare utan gränsers ebolaklinik i staden Kailahun i Sierra Leone.

– Smittan är utom kontroll, vi får in fler och fler patienter hela tiden. Desinformationen gör folk rädda och gör det också svårare för oss att försöka begränsa smittan, säger hon till TT.

Sjukdomen sprider sig via kroppsvätskor och dödligheten är upp till 90 procent. Vad som gör att vissa överlever och andra inte finns det fortfarande inget svar på.

Måste vidröras

– Det finns även kulturella aspekter som gör det svårt att kontrollera smittan. Vid begravningsritualer måste alla släktingar vidröra den döda och hjälpas åt med att tvätta kroppen. En person som nyligen dött i ebola är väldigt, väldigt smittsam, säger Gunnhildur Arnadottir.

Nyligen insjuknade en amerikansk läkare vid den kristna hjälporganisationen Samaritan's Purse i Liberia, och i Sierra Leone har den läkare som haft huvudansvaret för bekämpningen av ebolasmittan i landet själv blivit smittad.

FAKTA

Ebolautbrottet

Västafrika plågas just nu av det värsta ebolautbrottet i historien. Det finns inget bot eller vaccin för viruset. I Sierra Leone, Guinea och Liberia har hittills över 650 människor dött.

Det finns flera ebolasorter. Den dödligaste kallas Ebola Zaire och det är den som nu härjar i Västafrika.

Patienten insjuknar snabbt i influensaliknande symptom som hög feber, huvudvärk, diarré och muskelsmärtor.

Eftersom koagulationsfaktorerna försämras kan det uppstå blödningar i huden och i inre organ mot slutet av sjukdomsförloppet.

Källa: TT-Reuters

TT