Storbritannien i krismöte om ebolaviruset

1 av 19
NYHETER

Det extremt farliga ebolaviruset fortsätter skörda offer i Västafrika.

Nu varnar brittiska folkhälsomyndigheten för att det dödliga viruset kan spridas till Europa – via flygresenärer.

Landets kriskommitté har nu samlats för att diskutera hur de ska tackla det nya hotet.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger utrikesminister Philip Hammond, till Sky News

Foto: REUTERS
Philip Hammond, Storbritanniens utrikesminister.

Ebolaviruset har dödat 672 personer och smittat över över 1000 människor i Guinea, Liberia och Sierra Leone sedan det först diagnostiserades i februari i år.

Utbrottet har beskrivits som det värsta någonsin och nu finns det en risk att viruset kan spridas vidare till Europa.

Sprids via flyg

Nyligen dog en liberiansk man av viruset medan han befann sig i Nigerias största stad Lagos. Sedan dess har hotet från internationella flygresenärer som kan ta med sig ebola till sina hemdestinationer och sprida viruset vidare uppmärksammats rejält.

Smittorisken har gjort att brittiska folkhälsomyndigheten, Public Health, skickat ut information till landets läkare, där de ber dem vara uppmärksamma på patienter som visar upp symptom på viruset – efter att de rest i Västafrika.

– Det är möjligt att någon som är infekterad sätter sig på ett plan och flyger till Heathrow och smittar andra som sitter bredvid, eller genom att använda toaletten på planet, säger Peter Walsh, professor på Cambridge och ebolaexpert, till Daily Telegraph.

Blixtinkallat möte

Enligt Sky News har Storbritanniens kriskommitté samlats i ett blixtinkallat möte för att diskutera hur de ska lösa det nya och växande ebolaviruset.

En person från Birmingham som varit och rest i Västafrika har redan testas för viruset, men svaret kom tillbaka negativt.

Dr Brian McCloskey, chef över folkhälsomyndigheten, uppmanar nu alla britter som visar upp symptom att åka in till sjukhus.

– Utbrottet är ännu inte kontrollerat. De som känner av huvudvärk, muskelvärk eller någon annan symptom efter en resa i Västafrika ska omedelbart uppsöka vård, säger han till Sky News.

Lugnt i Sverige

Men att ebola skulle spridas ända till Sverige är en väldigt liten risk, menar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Antal personer som reser från Sverige till Västafrika är väldigt liten, om man jämför med Storbritannien.

– Storbritannien har en helt annan volym av resande. Många som bor i landet har vänner och släkt i Västafrika. Där skulle det kunna dyka upp en person som har blivit smittade efter att ha åkt till Afrika för att vistas med familj i de byarna där viruset sprids, säger Anders Tegnell.

Risken är obefintlig

Skulle en person som landar på Arlanda bära på ebolaviruset finns det en mycket noggrann policy kring hur ärendet ska hanteras.

– Piloten kontaktar sjukvården i Stockholm som hämtar upp personen och för denne till en specialklinik i Stockholm. Läkarna tar prover och bevakar patienten 24 timmar om dygnet för att se om personen har ebola. Om det är fallet så sätts de behandlingar och isoleringsåtgärder som behövs in. Därför är risken att viruset skulle spridas i Sverige nästintill obefintlig, säger Tegnell