Flera hundra svenskar strandsatta i Somalia

Flygbolaget gör ingenting

1 av 2 | Foto: Privat
Mohammed Hawars, 58, fru och barn är fast i Somalia efter att researrangören gått i konkurs.
NYHETER

Flera hundra svenskar är just nu strandsatta i Somalia efter att researrangören Fly Olympic plötsligt gått i konkurs – och ställt in alla flyg.

Shanso ali Hassan, 23, befinner sig i Mogadishu tillsammans med sin familj.

– Vi är 1000 personer här som inte kommer hem. Folk börjar bli oroliga och flygbolaget säger absolut ingenting, säger hon.

Shanso ali Hassan, 23, från Stockholm, åkte tillsammans med sin pappa och tre syskon till Somalia och huvudstaden Mogadishu från Arlanda i mitten på juli.

De bokade biljetter via researrangören Fly Olympic, eftersom de kunde erbjuda ett direktflyg mellan länderna.

Planen var att familjen skulle återvända till Sverige den 17 augusti, för då skulle flera av dem börja jobba och plugga.

Minst 1000 personer

Men i tisdags ansökte Fly Olympic om konkurs, efter flera veckor av ekonomiska problem, skriver bolaget på sin hemsida.

Beskedet innebär att Shanso ali Hassan, hennes familj, och hundratals andra svenskar som bokat hembiljetter via flygbolaget nu är strandsatta i Mogadishu.

– Det var två fulla plan från Arlanda som flög hit och nu kommer ingen av oss hem. Det är minst 1000 personer och de flesta av oss är svenskar. Stämningen börjar bli orolig och folk frågar hela tiden om någon har hört något från flygbolaget, säger Shanso ali Hassan.

Men Fly Olympic har inte kommit med någon information alls. Det började med att ett rykte spred sig bland svenskarna att flygbolaget gått i konkurs. I tisdags gick researrangören ut och bekräftade uppgifterna på sin hemsida, där de stod att alla flyg och reservationer ställs in och att alla frågor hänvisas till företagets mejladress.

Det är den enda informationen som Fly Olympic har gett.

Vill inte kommentera

– De har inte hört av sig. De svarar inte på telefon eller mejl och ingen har fått tillbaka sina pengar, säger Shanso ali Hassan.

När Aftonbladet får tag i researrangörens Patrik Björnson Sundborn är han kortfattig och hänvisar till vd:n Elefterios Kefalas, som inte vill ställa upp för en intervju.

Men vad ska ni göra för att få hem alla som är fast i Somalia?

– Ja du. Det är det vi håller på att diskutera med konkursförvaltaren nu. Vi kommer att uppdatera hemsidan med information om några timmar, säger Patrik Björnson Sundborn.

Men det beskedet hjälper inte alla de som är strandsatta i Mogadishu.

– Det är väldigt oförskämt och oprofessionellt gjort. Vi sitter ju fast här medan de inte säger någonting. De har lurat oss helt enkelt. De borde i alla fall se till att få hem dem som de flög hit, säger Shanso ali Hassan.

Hon forsätter berätta att många av de som är strandsatta nu undersöker möjligheten att boka nya biljetter hem. Men det blir väldigt dyrt – och de flesta av flygen som går inom de närmaste dagarna är fullbokade.

Fick ta lån för att ha råd

– Vi är fem personer som ska hem och biljetterna kostar 9000 kronor per person. Och det finns andra människor här som kommer förlora 50 till 60 000 kronor.

Mohammed Hawar, 58, är en annan person som är drabbad. Han befinner sig i Stockholm men hans fru och tre barn är fast i Somalia.

– Vi har inte råd att köpa nya biljetter. Jag har pratat med banken om ett lån men det skulle ta för lång tid. Nu har jag fått låna pengar av min syster så att min familj kan åka hem, säger han.

Även Mohammed Hawar är besviken på Fly Olympic.

– Jag är mållös och jättebesviken. Men nu hoppas jag bara att min familj lyckas boka ett flyg hem, säger han.