Christer ska flyga 405 gånger – bara i år

1 av 2 | Foto: PRIVAT
405. Så många flygresor planerar Christer Björnström, 28, från Kiruna att göra – i år.
Om han klarar det slår han SAS flygrekord.
– Jag kände att det inte kan vara så svårt att slå, säger han till Aftonbladet.
NYHETER

405. Så många flygresor planerar Christer Björnström, 28, från Kiruna att göra – i år.

Om han klarar det slår han SAS flygrekord.

– Jag kände att det inte kan vara så svårt att slå, säger han till Aftonbladet.

Christer Björnström, 28, från Kiruna älskar att flyga. Han är så förtjust i känslan av att vara ombord på ett flygplan och besöka flygplatser att han har bestämt sig för att slå SAS flygrekord – och göra 405 flygresor under ett år.

– Jag har alltid gillat att flyga. Nu såg jag en chans att kunna flyga mycket och samtidigt göra något vettigt. Om man nu kan kalla det vettigt, säger han till Aftonbladet och skrattar.

Blev sugen på att slå rekord

Det hela började i februari. Christer Björnström fick syn på en folder som SAS hade skickat ut. I den stod det att någon hade gjort 404 resor på ett år.

– Jag kände att det inte kan vara så svårt att slå, säger han.

I slutet av maj köpte han ett så kallat travelpass som gör att han kan resa hur många gånger som helst inom Sverige fram till november. Det kostade honom 93 000 kronor.

– Jag är ganska intensiv av mig. Men det är som med allt annat, om man köper en kamera till exempel – allt kostar liksom. Jag får poäng för varje flygning. Nu har jag bokat en resa till Japan.

Christer Björnström arbetar på LKAB i Kiruna och är ledig ungefär var tredje vecka. Det är då han passar på att flyga. Han har beräknat att han måste försöka göra 68 flygresor i månaden för att klara rekordet.

– Jag började med det här den 27 maj. Egentligen hade man velat börja i januari, men tolvmånaderskortet kändes för dyrt. Och att fortsätta in på 2015 hade inte varit samma sak.

Haft intresset sedan barnsben

Det stora intresset för att flyga har Christer Björnström haft sedan barnsben. När han får frågan om vad det är som är så speciellt med att flyga måste han fundera en stund.

– Jag har alltid flugit, men inte i den här utsträckningen. Det är något med hela flygbranschen – det finns inget som motsvarar säkerhetskontroller och annat. Allt är så besvärligt och annorlunda allt annat på flygplatser. Det finns något som är väldigt intressant med flygplan, säger han och fortsätter:

– Det roligaste är att sitta och äta något och titta ut genom fönstret. Att se utsikten är det absolut bästa. Jag har fortfarande svårt att inse ibland att man faktiskt kan flyga.

Innan Christer Björnström satte i gång med att försöka slå rekordet i slutet av maj hade han gjort 18 flygresor under 2014. Mellan den 27 maj och den 27 juni gjorde han 100 resor.

Har gjort 180 resor hittills

Hittills har han gjort runt 180 flygresor i år.

– Jag trodde att det skulle bli jobbigt att flyga så mycket, men det här är det bästa jag någonsin har gjort. För mig är det underbart. Det spelar ingen roll om jag sitter i ekonomi – jag kan sitta i bagageutrymmet, bara jag får flyga.

Christer Björnström har vid det här laget besökt nästan alla Sveriges flygplatser. Han har även hunnit med några utrikesresor, bland annat till Genève – där han vände med samma plan efter 25 minuter.

Oftast reser han ensam.

– Vanligt folk hatar att flyga och vill ta sig från A till B. Det är inte riktigt jag. Jag gillar att flyga och vill flyga hem kort därpå. Tre dagar kan jag stanna, sedan blir jag rastlös.

SAS-loggan pryder armen

Förra veckan gjorde Christer Björnström en tatuering i Stockholm. Numera pryder SAS-loggan hans ena överarm.

– Jag fick en impuls. Jag hade tänkt göra en tatuering och jag flyger med SAS och jag gillar SAS, så varför inte? Något måste man lägga dit. Det här är något som jag vill komma ihåg sedan, så det kändes passande.

Han understryker att han inte är sponsrad av flygbolaget.

– Jag får inte en spänn av någon.

Om Christer Björnström kommer att klara att slå rekordet är han osäker på.

– Det börjar kännas lite stressigt. Det är inte så lång tid kvar. Det blir lite kämpigt på slutet, säger han.