Älgjägare skjuten till döds

NYHETER

En man född -86 sköts till döds under en jakttur i Kristineberg i Västebotten på måndagsmorgonen.

Mannen befann sig på gränsen mellan två jaktlag när det dödliga skottets avlossades.

En man i 45-årsåldern misstänks ha avlossat skottet och kommer att höras av polis under dagen.

– Det är svårt att förstå hur något sådant här kan hända, säger Dan Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Vet du mer om händelsen? Kontakta Aftonbladet

Larmet om olyckan inkom till polisen klockan 06.05, bara fem minuter efter att den årliga älgjakten inleddes i området.

Älgjägaren, man född -86, dog på plats efter att ha träffats av ett skott från ett intilliggande jaktområde. Enligt polisen är han hemmahörande i Östergötland, utanför Valdemarsvik.

– Det är oklart exakt vad som hänt men vi utgår ifrån att jägaren i det andra jaktlaget trodde att han såg en älg, säger Kenneth Jonsson, vakthavande vid länspolisen.

Polisen vill inte kommentera var på kroppen mannen träffades av skottet, men säger att han sannolikt dog ögonblickligen.

Förundersökning inledd

Mannen som avlossade det dödande skottet, hemmahörande i Västerbotten, är svårt chockad och har omhändertagits för vård efter händelsen, enligt Kenneth Jonsson.

– Vi kommer att höra honom så fort det är möjligt. Just nu är han så pass chockad att det inte är görligt. Han misstänks för vållande till annans död.

En förundersökning är inledd och polisens tekniker är på plats för att undersöka hur skjutningen gick till.

Färre vådaskott i dag

– Det här är ju ett svårt trauma för hela jaktlaget men även för personen som misstänks för att ha avlossat skottet. Man ställer sig frågan: hur kan något sådant här hända? Det här måste få ta den tid det tar, säger Dan Andersson vid polisen i Västerbotten.

Vådaskott har blivit ovanligare efter 80-talet, då man införde krav på jägarexamen. Fram till mitten av 1980-talet dödades årligen två–sju personer av vådaskott vid jakt i Sverige. Sedan dess har antalet dödsfall sjunkit till ett–två per år, skriver TT.

– Tyvärr inträffar vådaskott då och då, men jag kan inte säga att det är vanligt. Hur ofattbart det än är så händer det ibland, säger Dan Andersson.