Södertäljemålet: Livstid för mord

NYHETER

I dag meddelade hovrätten sin dom kring gängmorden i Södertälje:

Livstidsdomen mot gängledaren Bernard Khouri fastställs.

Flera andra män får mångåriga fängelsestraff.

Domen i Svea hovrätt offentliggjordes klockan 11 idag. Den kommer efter en att en tredje rättegång hållits i målet.

Tingsrättens domslut står fast i stora delar. Även hovrätten konstaterar att det har funnits ett nätverk i Södertälje som har ägnat sig åt kriminell verksamhet med bland annat illegalt spel, indrivningsverksamhet med våld och utpressning, uppger TT.

Ledaren dömd till livstid

Förutom livstidsstraffet mot Bernard Khouri för bland annat anstiftan av tre mord döms ytterligare 16 tilltalade till fängelsestraff av varierande längd. De längsta straffen, förutom livstidsstraffet, är tolv respektive åtta års fängelse.

Det gigantiska Södertäljemålet, som gäller organiserad brottslighet med bland annat tre mord, människorov och utpressning,  är en av de största rättsprocesserna i Sverige.

Rättegången togs om

Först var det ett halvårs rättegång i tingsrätten. Den fick sedan sedan  tas om på grund av jäv.

Rättegången i tingsrätten pågick i 62 dagar och säkerhetspådraget var enormt på grund av hotbilden mot de åtalade.

I augusti 2012 dömdes flera personer till fängelse mellan ett år och sex månader och livstid för en lång rad brott. Bernard Khouri, som pekades ut som ledare för nätverket dömdes till livstids fängelse för flera mord.

Sedan misstänktes det att en av nämndemännen varit jävig och de dömda krävde att rättegången tas om.

Därefter konstaterade även Svea hovrätt att nämndemannen var jävig - och tingsrättens dom ogiltigförklarades.

En av de dömda ihjälskjuten

Målet skickade tillbaka till tingsrätten och i augusti i fjol föll en ny dom i tingsrätten.

Den utpekade ledaren för nätverket dömdes, liksom förra gången, till livstids fängelse, för bland annat anstiftan på tre mord, människorov och utpressning.

Sammanlagt sjutton av de arton åtalade dömdes till fängelsestraff på mellan ett år och livstid.

En av de misstänkta, som i första tingsrättsomgången dömdes till 12 års fängelse, fick då sänkt straff till tre års fängelse.

Domen överklagades och det blev en tredje vända, i hovrätten. Av de 18 personer som överklagade tingsrättens dom finns bara 17 kvar - en blev skjuten i ett parkeringsgarage.

FAKTA

Södertäljemålet

Den 23 december 2009 sköts en man med anknytning till ett kriminellt gäng till döds i stadsdelen Ronna.

Den 1 juli 2010 mördades två bröder till ledare för samma gäng, också i Ronna. En av bröderna spelade i fotbollsklubben Assyriska.

I augusti 2012 dömdes 18 personer för en lång rad brott. Den utpekade ledaren för det så kallade Södertäljenätverket, Bernard Khouri, fick livstids fängelse för flera mord och totalt dömdes 16 personer till fängelse mellan ett år och sex månader och livstid. Två personer fick sluten ungdomsvård.

Khouri dömdes även för människorov, olaga tvång, olaga hot, grovt rån, två fall av utpressning, försök till utpressning och grovt vapenbrott.

(TT)