Mördade Sabina – nu är han på rymmen

1 av 3 | Foto: Marcus Larsson
34-årige mannen rymde från rättspsyk i Kristinehamn.
NYHETER

Den 34-årige man som mördade femåriga Sabina på dagis i Arvika har nu varit på rymmen från rättspsyk i snart två dygn.

Han försvann tillsammans med en intagen kvinna under en frigång på sjukhusområdet i Kristinehamn i söndags.

I går efterlystes paret internationellt.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet

Det riksomfattande larmet gick ut till alla polismyndigheter under måndagen.

– De är internationellt efterlysta, men det har inte gått ut något rikslarm som även går till flygplatser och gränskontroller, säger Tommy Lindh, informatör på Värmlandspolisen.

Polisen utreder också möjligheterna att gå ut med en bild på den försvunna mördaren för att få allmänhetens hjälp, men eftersom han och hans medpatient avvikit från vård och inte rymt från fängelse är det inte självklart.

– Just nu är det inte aktuellt, men vi för en diskussion om det. Våra jurister får titta på det under dagen, säger Tommy Lindh.

Polisen är medveten om att många är oroliga.

– Det råder en stor oro, framför allt i Arvika och Kristinehamn, säger Tommy Lindh.

Den 34-årige mannen dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård efter mordet på Sabina i september 2003. I det senaste beslutet från förvaltningsrätten som kom den 18 augusti bedömdes han ha fortsatt behov av sluten vård med tillgång till personal dygnet runt.

Om vården plötsligt skulle upphöra eller övergå i öppnare former bedöms risken för återfall i brottslighet som hög, skriver rätten. Han har inte haft rätt till permissioner på egen hand.

"Fungerat väl"

Chefsöverläkare Rune Andersson tonar ned risken:

– Det är en stabilitet som gör att han har frigång och permission med anhöriga och stödpersonal. Det har fungerat väldigt väl under många år.

Den nu 34-årige mannen avvek från sin frigångstimme vid lunchtid i söndags tillsammans med en kvinnlig medintagen som också dömts till sluten rättspsykiatrisk vård. Han har rätt att vistas en timme själv inom sjukhusområdet varje dag.

– Det är inte rymningsavgränsat men det är avgränsat med ett stängsel. Vi vet inte exakt hur det har gått till, vi vet bara att han inte kom tillbaka, säger Rune Andersson.

Sjukhuset kontaktade polisen direkt som nu söker efter mannen. Även anhöriga är underrättade.

Hur ser du på risken för att han blir våldsam?

– Risken i stunden när han går på frigång är mycket, mycket liten, annars skulle han inte ha fått gå på frigång, säger Rune Andersson.

Är du orolig?

– Det kan jag inte svara på, då går vi in på sekretess. Jag vill inte spekulera i det. Rent generellt är det så att de patienter som vi har hos oss har ett sådant vårdbehov att de behöver ramar och stöttning.

Även om mannen inte bedömts som farlig när han rymde går det alltså inte att säga vad det innebär att han nu är borta från den skyddade, inrutade tillvaro med vårdpersonal dygnet runt som han har behov av.

En grupp på polisen i Värmland arbetar nu med att hitta mannen. Även Rikskriminalpolisen har kopplats in.

– Vi har ingen uppgift om var han är. Vi arbetar med alla former av inre spaning, säger Stefan Wickberg, pressinformatör på polisen i Värmland.

Det pågår inget aktivt sökande efter den dömde barnamördaren men alla poliser i yttre tjänst är informerade och har fått uppgifter om personen.

– Får vi bara någon indikation på plats så kollar vi det direkt, säger Stefan Wickberg.

Bedömer ni att han är farlig?

– Jag har ingen sådan uppgift, men de facto arbetar vi utifrån den synvinkeln. Det här är en person som vi ska ha in direkt.

Polisen bekräftar att mannen rymt tillsammans med en annan person från rättspsyk. Det finns inga uppgifter om att den andre personen ska vara farlig. Polisen spårar dem båda.

Visste inte varför han dödade

Mannen vårdades de första åren på Säter som har högre säkerhetsklass, men sedan flera år har han suttit i Kristinehamn och det har inte funnits behov av högre säkerhet. Han har regelbunden samtalskontakt med psykolog och har skött alla permissioner och frigångar. I det senaste beslutet från förvaltningsrätten, som togs för två veckor sedan, framgår att mannen har haft en relativt stabil period och att man kunnat minska hans medicindoser.

Han uppgav genom sin advokat att han mår bra och att det går åt rätt håll för honom. Han medgav fortsatt sluten vård.

Han vårdades även inom psykiatrin när han mördade Sabina, det var mordet på Anna Lindh som inspirerade honom. Han var då sedan många år satanist. Mannen berättade under mordrättegången att han lyckades lura vården att han var friskare än han egentligen var för att flyttas till en öppnare avdelning och kunna gå fritt på sjukhusområdet.

Efter mordet på femåriga Sabina sa mannen att han inte visste varför han dödade henne.

– Jag vet inte varför rösterna uppmanat mig att döda barn men jag tror att det är därför att barn är särskilt försvarslösa och oskyldiga.