Mannen inte smittad av ebola

1 av 5 | Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
NYHETER

Den man som undersökts för ebola är inte smittad av sjukdomen enligt provsvaren, bekräftar Stockholms läns landsting för Aftonbladet.

– Det kommer nog fler fall, säger Åke Örtqvist, chef på Smittskydd Stockholm.

I går vid 17.30-tiden skickades en specialutrustad ambulans till Solna för att hämta en man som misstänktes ha insjuknat i ebola.

Mannen kom för några dagar sedan från ett land i Västafrika och fick feber här i Sverige. Sedan i går har han vårdats på infektionskliniken i Huddinge, medan prover har analyserats på Folkhälsomyndighetens speciallaboratorium.

– Provet var negativt så nu släpper vi den här misstanken. Det var väntat, men också skönt så klart, att det inte var ebola. Inte minst för den personal på exempelvis närakuten som hade hand om den här patienten utan någon skyddsutrustning, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm till TT.

Isoleringen släpps

Han kan inte berätta så mycket mer om den man som misstänktes vara ebolasjuk.

– Han kom från ett av de fyra länderna som vi har som riskområden. Han kom till Europa för några dagar sen och till Sverige för ett par dagar sen, säger Åke Örtqvist till Aftonbladet.

Nu släpps den stränga isolering som omgärdat mannen, och man ska nu försöka reda ut vilken sjukdom han lider av.

Åke Örtqvist är nöjd med hur åtgärderna har fungerat sedan larmet kom på söndagskvällen.

– Det var bra av närsjukvården att larma direkt. Transporten fungerade på ett säkert sätt och diagnostiken har fungerat. Jag känner mig väldigt nöjd med att planen höll, säger han.

”Kommer nog fler fall”

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, berättade i går att det inte är första gången som ett misstänkt ebola-fall utreds i Sverige.

– Vi har haft några prov under den här våren med misstänkta fall. Alla har kunnat avskrivas väldigt snabbt. Det har handlat om personer som har varit i de här delarna av världen och fått feber, säger Anders Tegnell.

Men det kommer antagligen dyka upp fler misstänkta fall av ebola framöver.

– Det kommer nog komma fler fall, det tror jag. Sjukdomen sprider sig fortfarande i Afrika, så det finns en liten risk att det kan komma personer till Sverige, säger Åke Örtqvist, chef på Smittskydd Stockholm.

Sedan ebolamisstanken väcktes har sjukvården agerat enligt en handlingsplan som Socialstyrelsen tagit fram.

Väl förberett

– I handlingsplanen skriver vi att ett misstänkt fall är om en person som besökt ett område där epidemin förekommer och insjuknar inom 21 dagar med feber högre än 38 grader så är det definitionen av ett misstänkt fall, säger Åke Örtqvist till Aftonbladet.

Men trots risken är Sverige väl förberett.

– Vi har stora fördelar i Sverige. Vi har kompetens och utrustning, man har tränat för att ta hand om den här typen av smittor. Även om vi får in en smitta är jag inte orolig, säger Åke Örtqvist.

FAKTA

Bakgrund: Ebola

• Ebola är döpt efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa. Det var där och i Sudan som de första kända utbrotten ägde rum 1976. Den värsta varianten, "Ebola Zaire", verkar ha sitt ursprung i Kongo-Kinshasa. Det är denna som nu härjar i Västafrika.

• Den nuvarande ebolaepidemin är det värsta utbrottet i historien och har hittills skördat 1 552 liv, enligt WHO. Den tog sin början i februari i sydöstra Guinea. I mars 2014 konstaterades smittan vara ebola och i april bekräftades första fallet i Liberia. I slutet av maj hade sjukdomen nått Sierra Leone och i slutet av juli dog den första personen av ebola i Nigeria. För ett par dagar sedan fick Senegal sitt första fall.

Källa: BBC med flera. (TT)