Skolan är väljarnas viktigaste fråga

NYHETER

Med knappt två veckor kvar till valet sticker en fråga tydligt ut bland väljarna. I Aftonbladet/United Minds senaste mätning anser nästan fyra av tio att skolan är valets viktigaste fråga.

– Det har varit extra mycket fokus på skolan på sistone, säger analytikern Felix Åberg.

Ända sedan Sveriges fiaskoresultat i Pisa-mätningen i slutet av förra året har skolan legat i topp i Aftonbladet/United Minds undersökningar av vilka frågor som är viktigast för väljarna.

Men nu, knappa två veckor före valdagen, drar skolfrågan ifrån rejält. Hela 39 procent av de tillfrågade sätter skolan i topp inför valet. Näst efter skolan kommer arbetslösheten. I den nya mätningen svarar 31 procent att jobben är den viktigaste frågan. I förra veckans mätning låg både skol- och sysselsättningsfrågan på 36 procent.

– Jag tror att skoldebatten och utfrågningen av Jan Björklund i SVT bidragit till att skolfrågan stigit i folks medvetande, säger Felix Åberg, opinionsanalytiker på United Minds.

"Ska ligga på tio i topp"

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund har skolan som sin hjärtefråga. När Alliansen presenterade sitt valmanifest i går la han fram ett ambitiöst mål för den svenska skolan. 

– Vi ska ligga på tio i topp i Pisa-undersökningen inom tio år, sa han.

Men väljarnas fokus på utbildningsområdet behöver inte vara goda nyheter för FP-ledaren, enligt Felix Åberg på United Minds.

– Det borde gynna de partierna som är starkt profilerade i skolfrågan. Men Folkpartiet får ta mycket av skulden för att skolan ser ut som den gör i Sverige nu, säger han.

"Bra med ökat fokus"

Felix Åberg tror att det i stället är Miljöpartiet som har mest att vinna på skolfrågans särställning bland väljarna.

– De är tydliga i skolfrågan och har potential att utnyttja det. Folk är sannolikt mer öppna för att lyssna på det de har att säga när de tycker att det är en viktig fråga, säger han.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin håller med:

– Det är bra med ökat fokus på de här frågorna. Vårt parti har bildats för att ta tag i frågorna som är avgörande för att Sverige ska vara bra inte bara vid nästa val, utan också när barnbarnen är stora. Skolan är en sådan fråga, säger han.

FAKTA

Väljarnas viktigaste frågor enligt Aftonbladet/United Minds

Fråga Andel som anser att frågan är viktigast

Skolan 39 %

Arbetslöshet/sysselsättning 31 %

Sjukvård 29 %

Äldreomsorg 24 %

Flykting- och invandringspolitik 21 %

Fotnot: Undersökningen genomfördes 24-31 augusti. 1 365 personer deltog.