Åkesson sågade statsministern i sexismdebatt

1 av 4
NYHETER

Nästan varannan svensk kallar sig feminist.

Men inte Jimmie Åkesson (SD). När han fick chans att prata om sexism passade han istället på att såga statsministerns valmanifest:

– Oj, jag höll på att somna här när Reinfeldt läste ur sin god natt-saga, sa han.

Jämställdhet var andra ämnet för Aftonbladets historiska valdebatt i kongresshallen i Stockholm Waterfront. Ett ämne som unga rankar som ett av de viktigaste, enligt Aftonbladets undersökning från Sverige Tycker.

Tre av de åtta riksdagspartiernas partiledare kallar sig dock inte feminister: Moderaternas Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund (KD) och Jimmie Åkesson (SD).

Och Reinfeldt, Folkpartiets Jan Björklund och Jimmie Åkesson erkänner också att de inte använder det könsneutrala ordet "hen".

– Jo absolut är det praktiskt. Frågan var om jag använder det. Då tycker jag att man ska vara ärlig, svarade Fredrik Reinfeldt om sitt nej.

Från lego till telefoner

Snabbt gick debatten vidare till frågan om att kvinnors genomsnittliga livsinkomst är 3,6 miljoner mindre än männens.

Stefan Löfven (S) tog upp att arbeten där kvinnor är fler än män måste få bättre villkor.

– Vi vet att när den inte fungerar går kvinnor ner i arbetstid, sa han.

Han gick sedan in på hur barn påverkas redan som små av könsroller – till och med när de leker. Till och med lego har blivit könsuppdelat, noterae han.

– Nu heter det Lego Friends. Och Lego Ninjago eller något sådant där.

Fredrik Reinfeldt (M) höll med.

– I grunden ser vi en glädjande utveckling. Men jag vill hålla med Stefan Löfven om legot. Sedan skaffar sig barnen mobiltelefoner. Då gör tjejerna duckface och killarna stoneface", sa han.

”Du är ingen feminist”

Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) nästintill skrek på varandra om vad det innebär att kalla sig feminist.

– Enda gången jag ser Annie Lööf bli riktigt engagerad är när det handlar om kvinnliga direktörer, sa Sjöstedt.

Svaret från C-ledaren kom direkt.

– Problemet med Jonas Sjöstedt är att du säger att du är feminist. Så fort RUT och välfärdsföretag kommer på tal är du emot. Du är ingen feminist, sa Annie Lööf.

Lööf fick också kritik på området av Stefan Löfven, som snabbt sedan gick in på att Folkpartiet inte fått igenom det förslag man har gemensamt med Socialdemokraterna – ytterligare en månad vikt åt en förälder i föräldraförsäkringen, ibland kallad tredje pappamånad.

– Där var det synd att du lät din kollega Göran Hägglund bestämma, säger Löfven med tydlig pik mot att KD vill ta bort de vikta månaderna ur föräldraförsäkringarna.

Fräck diss

Tillbaka på ämnet löneskillnader konstaterade Gustav Fridolin (MP) att det i bästa fall kommer att dröja 70 eller 80 år innan Sverige har jämställda löner.

Reinfeldt tog då tillfälle att lyfta fram det valmanifest som Alliansen presenterade idag.

– Sverige är för första gången i ett läge där över 50 procent kvinnor jobbar heltid. Det har hänt under vår tid vid makten, sa Reinfeldt.

En fräck diss kom snabbt från Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson:

– Va oj, jag höll på att somna här när Reinfeldt läste ur sin god natt-saga, sa han när han fick tid att prata om jämställdhet.