Statsvetaren: ”Löfven måste gå till attack”

Stefan Löfven mest aggressiva partiledaren

1 av 17
Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.
NYHETER

Stefan Löfven (S) var mest den mest aggressiva partiledaren under Aftonbladets debatt.

– Han måste visa att hans politik gör skillnad, säger den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Stefan Löfven attackerade sina motståndare 16 gånger under Aftonbladets partiledardebatt, lika många gånger som Jan Björklund (FP) gick till attack.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, menar att det är naturligt att Löfven var så aggressiv:

– Det beror på två saker. Han är oppositionsledare och måste ta steget fram. Han måste visa att hans politik gör skillnad.

– Det andra var att han verkade trivas väldigt bra i det här debattformatet. Han fick mer utrymme och en friare roll än i utfrågningarna i SVT och Sveriges Radio, säger Bjereld.

”Pressad”

Att Jan Björklund också var attackglad, förklarar Ulf Bjereld så här:

– Han är hårt pressad i skolfrågan. Han har under mandatperioden tappat den frågan, och måste vara offensiv för att komma tillbaka. Han har dessutom en mer offensiv debattstil än till exempel Göran Hägglund.

Ulf Bjereld är inte förvånad att Stefan Löfven var den som attackerades mest av de andra partiledarna, hela 17 gånger, medan Fredrik Reinfeldt bara attackerades sex gånger.

– De fyra regeringspartierna har ett intresse att attackera Löfven. Däremot är det förvånande att Reinfeldt fick så lite kritik. Han är ytterst ansvarig för den politik som förs.

”Uppfriskande”

Ulf Bjereld gav Aftonbladets partiledardebatt ett högt betyg:

– Det var en väldigt rolig debatt. Den gav utrymme för ideologiskt prat och resonemang som var uppfriskande. SVT:s och SR:s utfrågningar är mer kritiska granskningar av partiernas politik och budskap. Båda typerna av utfrågningar behövs.