Amnesty: ”Etnisk rensning i norra Irak”

1 av 5
NYHETER

IS genomför en systematisk etnisk rensning i norra Irak.

Och provinsen Sinjar har förvandlats till ett ”blodindränkt dödens fält”, uppger Amnesty International i en rapport.

– De som beordrar eller utför dessa krigsförbrytelser måste gripas och ställas inför rätta, säger Donatella Rovera, expert på Amnesty i rapporten.

Organisationen har samlat bevis för att flera massmord ägde rum i Sinjar i augusti.

Genom att intervjua överlevare från massakrer i norra Irak har nu Amnesty International sammanställt sina svar i en rapport.

Och deras vittnesmål berättar om hur kidnappade hotats med våldtäkter eller tvingas konvertera till islam. Och hur familjer utplånats.

– IS utför avskyvärda brott och har förändrat landsbygden i Sinjar till ett blodindränkt dödens fält i sin brutala kampanj för att utplåna alla spår av icke-araber och icke-sunnimuslimer, säger Donatella Rovera, expert på Amnesty.

Våldtäker och sexuella övergrepp

I provinsen Sinjar har hundratals - kanske till och med tusentals - yazidier förts bort av IS-styrkor.

De som har lyckats kontakta sina anhöriga har uppgett att de tvingas att konvertera till islam. Och det finns rapporter om att de bortförda kvinnorna och barnen har utsatts för våldtäkter och sexuella övergrepp. Och släktingar och överlevare vittnar om att hela familjer har utplånats. En man har gett en lista till Amnesty med 45 saknade släktingar, samtliga kvinnor och barn.

Flera hundratals yazidier har mördats av IS-soldater.

Spelade död

Två av de blodigaste IS-massakerna skedde i orterna Kocho och Qiniyeh den 15 augusti respektive den 3 augusti.

Överleverare från massakern i Kocho har berättat för Amnesty att män och pojkar så unga som 12 år tvingades upp på fordon som körde dem till en annan plats någon kilometer bort. Där tvingades de ner på knä och sedan öppnade IS-soldaterna eld mot dem. 

– Jag träffades i vänster knä, men kulan snuddade det bara. Men jag föll framåt, som att jag var död, och jag låg med ansiktet nedåt utan att röra mig. När skottsalvorna tystnade fortsatte jag att vara stilla och efter att de försvunnit sprang jag i väg, berättar en man för Amnesty.

En annan som överlevde massakern är bröderna Said och Khaled, Said sköts fem gånger. Sju av deras bröder dödades.

”Andra föll ner över mig”

I början på augusti försökte uppåt 300 yazidier att fly från IS-styrkorna till Sinjarbergen. Men när de kom till byn Qiniyeh kom IS-soldaterna ikapp. Småbarn, flickor och kvinnor separerades från gruppen. Runt 85-90 män och pojkar tvingades marschera mot bergen. 

– Vi stannade vid ett ställe där det var ett stort hål och vi stod vid kanten till hålet. De öppnade eld och några försökte att fly. Jag lät mig själv falla ner i hålet, och andra föll ner över mig. Jag låg stilla. Efter att de slutat med den kontinuerliga skottlossningen sköt flera IS-militanter individuella skott på de som de såg inte var döda, säger en av de överlevande till Amnesty.

Flera av de som överlevde de båda massakrerna tog sig till Sinjarberget utan vare sig mat eller dryck.

Amnestys expert Donatella Rovera anser att Iraks regering måste skydda sina medborgare.

– Folket i norra Irak förtjänar att leva fria från förföljelse och utan fruktan för sina liv. De som beordrar eller utför dessa krigsförbrytelser måste gripas och ställas inför rätta, säger hon till Amnesty.

FAKTA

Över 800 000 på flykt

Sedan den 10 juni har mer än 830 000 människor tvingats fly sina hem i de IS-kontrollerade delarna av norra Irak.

Majoriteten av minoritetsgrupperna som lyckats fly befinner sig just nu i flyktingläger i irakiska Kurdistan med det de hann få med sig av sina ägodelar.
Ett mindre antal flyktingar befinner sig i flyktingläger vid gränserna till Turkiet och Syrien.

Deras hem i norra Irak har sedan dess plundrats av IS-soldater.

(Källa: Amnesty)