Striden om försvunna Batmobilen läggs ner

"Hoppas sjuka barn kan få glädje av den istället"

1 av 2 | Foto: MARCUS ERICSON
BESLAGTAGEN I maj förra året beslagtogs batmobilen och transporterades till polisen i Eskilstuna.
NYHETER

Striden om den försvunna Batmobilen är över.

Företagaren Marcus Ericson har nu skänkt hela sin fordran på en halv miljon till organisationen Min stora dag.

– Om bara ett sjukt barn får möjlighet att åka Batmobil blir jag glad - men det borde räcka till 250 åkturer, säger Marcus Ericson.

Striden om den svenska Batmobilen har varat i flera år.

Marcus Ericson och hans bolag Dreamsphere gick in med en halv miljon i ett tv-projekt och bilen sattes som säkerhet i ett avtal.

Hamnade i domstol

Men när projektet havererade blev det tvist om innehållet - vilket ledde till att saken hamnade i domstol.

Kronofogden skulle mäta ut bilen men det slutade med en katt-och-råttalek där bilen gömdes upprepade gånger. När kronofogden skulle slå till var bilen plötsligt försvunnen och flyttad till en ny plats. Bilbyggaren Leif Garvin, som ansåg att avtalet inte var giltigt, dömdes också till dagsböter för "överträdelse av myndighets bud" sedan bilen flyttats trots att den var utmätt.

I förra veckan skulle fallet tas upp i Stockholms tingsrätt och det var då som Ericson formellt lade ner stridsyxan.

”Sveriges Batman”

Han drog tillbaka sitt käromål och överlät sin fordran på 500 000 till Min stora dag, en insamlingsstiftelse som hjälper barn med svåra sjukdomar att får en välbehövlig paus från en vardag fylld av sjukhusrutiner.

I överlåtelsen skriver Marcus Ericson att han rekommenderar att Leif Garvin gör allt i sin makt för att reglera fordran, samt önskar att han "arrangerar upplevelsedagar för svårt sjuka barn samt att dessa barn får träffa "Sveriges Batman" och åka "Batmobile".

I domstolen förklarade Leif Garvin att han inte hade något emot överlåtelsen och tingsrätten beslutade därmed att skriva av målet.

”Räcker med ett barn”

– Fordran är väl värd 250 åkturer, men för min del räcker det om ett barn får åka, säger Marcus Ericson. Men det där får bli en sak mellan Leif och Min stora dag.

Organisationen har tackat för omtanken.

Hélène Benno, generalseketerare, vill för närvarande inte uttala sig i ärendet.

DETTA HAR HÄNT

Dreamsphere Enterprise AB var medfinansier till Leif Garvins teveprojekt ”Batmobile on Tour”. Projektet lades ner 2010 när de inblandade inte kunde komma överens. Då krävde företaget att få tillbaka pengarna de satsat i projektet.

2011 skrev Leif Garvin under ett skuldbrev där han lovade betala tillbaka 500 000 till bolaget och lämna sin batmobile i pant.Han betalade aldrig och lämnade heller aldrig över bilen.

I en tredskodom från januari 2013 slås det fast att skuldbrevet är giltigt. I lördags beslagtogs bilen.