Alliansens hemsida hackad

Så här såg Alliansens hemsida ut vid 11-tiden på tisdagen.
NYHETER

Alliansens sajt har utsatts för en hackerattack.

Den som försökte gå in på alliansen.se möttes bara av budskapet "Hacked By J4r". Hemsidan låg nere under stora delar av dagen.

Motivet bakom attacken är oklart.

Den borgerliga alliansens hemsida alliansen.se angreps av hackare i dag. Den som försökte gå in på sajten vid 11-tiden möttes bara av en vit skärm, och orden "Hacked By J4r". Sajten låg nere under stora delar av dagen. Först framåt eftermiddagen var den uppe igen.

"Meddelat vår it-avdelning"

Aftonbladet har varit i kontakt med Moderaterna, som utreder vad som har hänt.

– Jag har meddelat vår it-avdelning och de arbetar med detta just nu. Jag har ingen insyn i mer exakt vad de gör, sa Henrik Sjöström, pressekreterare hos Moderaterna, vid 11:30-tiden.

"Älskar att ta mig förbi säkerhet"

På en hemsida presenterar sig den som utger sig för att ha angripit sajten som en marockansk hackare, specialiserad på att koda och hacka webbsidor.

"Jag hackar sajter för att jag älskar att ta mig förbi den säkerhet som finns," skriver hackaren.

I augusti rapporterade en marockans nyhetssajt att en hackare med samma signatur tog på sig en attack mot en sajt tillhörande den sydafrikanska regeringen. Då presenterade sig "J4r" som en "regeringshackare".
På Facebook säger sig hackaren, som där kallar sig Anass Haxor, vara bosatt i London.

Motivet oklart

Trots att det bara är tolv dagar kvar till valet är det långtifrån säkert att något politiskt motiv ligger bakom attacken.

Linus Larsson, journalist och en av författarna till boken "Svenska hackare", tror att slumpen kan ha gjort att alliansen.se drabbades.

– Vissa hackare skannar nätet efter sajter med säkerhetshål och angriper allt de kan. De struntar helt enkelt i vilka sajter det rör sig om. Det kan vara en ren slump att Alliansens sajt blev angripen just nu, säger han.

Aftonbladet har sökt personen bakom hackersignaturen.