Sålde giftig svamp mitt på torget

Foto: TT
Brun flugsvamp.
NYHETER

Giftiga svampar finns oftast på säkert avstånd i skogen.

Men de här såldes på torget i Göteborg.

– Under mina 30 år som svampexpert har jag aldrig varit med om något liknande, säger Magnus Neuendorf till Göteborgs-Posten.

Mitt i torghandeln, bland blommor och grönsaker, lurade faran.

Maja Dolk var på Kungstorget i Göteborg med sina föräldrar. I tre blå backar låg högar av svamp som fick dem att studsa.

Bad polisen ingripa

– Vi plockar ofta svamp vid lantstället i Dalsland och känner igen de flesta sorter. Vi reagerade direkt när vi såg flugsvampen, säger hon till Göteborgs-Posten.

För det var ingen mullig sopp som väntade på att bli mustig soppa. I backarna låg den farliga bruna flugsvampen.

Men försäljaren hade ingen aning om vilken sorts svamp han torgförde, berättar Maja Dolk.

– Eftersom försäljaren inte verkade särskilt intresserad, tyckte min pappa det var bäst att be polisen ingripa, säger Maja Dolk till Göteborgs-Posten.

Christer Fuxborg är presstalesperson för polisen i Västra Götaland.

– Det är kanske lite obra att sälja denna typen av svamp. Vi var därnere och efter samråd med säljaren så gjorde man sig av med svamparna. Eftersom det inte fanns något uppsåt så blev det en tillsägelse, säger han till Aftonbladet.

”Väldigt magsjuk”

GP har låtit en svampexpert studera bilderna som Maja Dolk tog på torget. Han är säker på att en av backarna var packad med brun flugsvamp.

– Den är i stort sett lika giftig som den röda flugsvampen. Om man äter den blir man väldigt magsjuk och kan få hallucinationer, säger Magnus Neuendorf till Göteborgs-Posten.

FAKTA

Den bruna flugsvampen påverkar nervsystemet. Symptomen kommer ganska snabbt, ofta inom ½ - 2 timmar.

Förtäring av vissa arter i denna grupp kan ge förvirring, hallucinationer, medvetandesänkning och i sällsynta fall muskelkramper, andra kan ge svettningar, ökat saliv- och tårflöde. Många av dessa svampar ger också magbesvär.

Dessa symtom är inte livshotande men kan kräva observation och behandling på sjukhus.

Källa: Giftinformationscentralen