Fängelsestraff för fängelsemutbrott

NYHETER

I dag dömdes en före detta fastighetschef och hans nära vän till fängelsestraff i det stora fängelsemutmålet.

Två tidigare konsulter dömdes för grov bestickning.

Fyra män i 60-årsåldern åtalades i februari i fjol i målet som pågått i tingsrätten i 50 dagar. En före detta fastighetschef inom kriminalvården var huvudmisstänkt i muthärvan. Hans nära vän drev ett konsultbolag dit byggföretag betalade provisioner för att få uppdrag för Kriminalvården.

Nekar till brott - döms

Det handlar om över 40 miljoner kronor i utlovade och utbetalda mutor inom Kriminalvården, enligt åtalet. Pengar ska ha betalats ut i samband med planering och byggen av anstalter i Östersund, i Haparanda, i Skåne, Saltvik i Härnösand, häktet i Sollentuna och polishuset i Linköping.

Omkring 80 vittnen har hörts i utredningen som pågått sedan 2010.

De fyra misstänkta nekade till brott.

I dag meddelades domen i Stockholms tingsrätt.

Frias på flera punkter

Den nu 69-årige före detta fastighetschefen vid Kriminalvården och hans nära vän, en 68-årig man, döms för grovt mutbrott respektive medhjälp till grovt mutbrott. De döms till tre år och två månaders fängelse respektive tre års fängelse.

Två andra äldre män, då konsulter, döms för grov bestickning. Även en av dem döms till tre års fängelse. Den andre till villkorlig dom och samhällstjänst.

Åtalspunkterna gällande anstalten Saltvik i Härnösand och häktet i Sollentuna ogillas liksom punkten som gäller byggandet av polisens administrativa centrum i Linköping.

Texten uppdateras