Sabinas pappa: ”Enorm lättnad”

Förrymde mördaren gripen

1 av 4
Mördaren som var på rymmen greps på tisdagen av polis.
NYHETER

Mördaren som rymde från rättspsyk i Kristinehamn greps på tisdagseftermiddagen i Malmö.

– Vi hade kontakt med kvinnan i sällskapet som ringde oss kring det här. Sedan hittade Malmöpolisen honom i centrala Malmö, säger Per Ström vid Värmlandspolisen.

Foto: Andreas Hillergren/Skånska Dagbladet
Polisen griper den 34-åriga mannen som avvikit från rättspsyk på Slussplan i Malmö.

Den 34-åring som varit på rymmen från rättspsykiatrin har gripits, uppger polisen. Mannen mördade femåriga Sabina på dagis i Arvika 2003.

Polisen uppger att mannen varit i sällskap med en kvinna från samma anstalt under de två dygn som gått - och att man under tisdagen hade telefonkontakt med henne.

– Hon kontaktade polisen och berättade att de befann sig där, säger Per Ström.

Flera polispatruller delaktiga

Samtalet ledde till att kvinnan greps i centrala Malmö.

– Hon omhändertogs under lugna omständigheter, säger Nils Norling, informatör vid Malmöpolisen.

Kort därefter observerade polisen den efterlysta 34-åringen vid Slussplan i centrala Malmö.

– Han var själv och kändes igen av en patrull. Ett antal ytterligare patruller anslöt och han kunde omhändertas under lugna former. Just nu befinner de sig i vår omsorg men de kommer båda att överföras till rättspsyk, säger Nils Norling.

Dömdes för mordförsök

Den 34-åriga mannen hann vara borta i över två dygn, han försvann tillsammans med en 30-årig kvinna som vårdas på samma avdelning.

Hon dömdes 2009 för olaga hot och försök till mord.

Hon har flera gånger avvikit och då fallit in i missbruk. I förvaltningsrättens senaste dom framgår att det finns en "omedelbar risk för återfall i missbruk med därtill kopplad brottslighet".

Offrets pappa: ”En stor lättnad”

För de anhöriga till mördade Sabina innebär beskedet att 34-åringen hittats en stor lättnad. Pappan Anders Moqvist berättar om känslan när Karlstadspolisen ringde och kom med nyheten på tisdagseftermiddagen:

– Det kändes enormt skönt. Även om man kanske inte tror att det skulle drabba oss en gång till är det fortfarande en stor lättnad att ingen annan familj har hamnat i samma sits på grund av honom, säger Anders Moqvist.