Lurade SD-politiker sjunga nazistmelodi

1 av 3 | Foto: Pressbild
SD-politikern Anne Karlsson.
NYHETER

En Sverigedemokratisk politiker lurades att sjunga en nazistmarsch i P4 Jönköping.

Radiokanalen har nu brutit samarbetet med den före detta programledaren som ligger bakom.

– Han har svikit vårt förtroende och lurat oss, säger kanalchefen Lars Bernfalk.

Kuppen genomfördes i P4 Jönköping. Kanalen låter lokala politiker skriva låtar tillsammans med två musikcoacher som sedan framförs i radio. I går var det Sverigedemokraternas tur.

Men den här gången blev det fel.

Anne Karlsson är distriktsombudsman för Sverigedemokraterna i Jönköpings län. Tillsammans med musikcoacher hade hon skrivit kupletten "Sveriges kultur får inte somna in".

Men vad hon – och P4 Jönköping – inte visste var att både text och melodi var hämtad från nazistmarschen Deutschland Erwache.

”Vidrigaste låten jag kunde hitta”

– Jag tog den vidrigaste nazipropagandalåten jag kunde hitta och översatte den till svenska. Sen bytte jag bara ut orden "Hakkors" mot "blåsippa", "NSDAP" mot "SDU" och "Adolf Hitler" mot "Jimmie Åkesson", sen var det klart, säger Fredrik Boltes.

Han är tydlig med att det var ett medvetet val och en protest mot Sverigedemokraterna.

– Det var inte bara en protest utan ett tydligt exempel på vilken retorik som Sverigedemokraterna inte drar sig för att använda. Samma retorik som användes i 1930-talets Tyskland kan de sjunga i Sveriges Radio, säger han.

Bryter samarbetet

Kanalen bryter nu sitt samarbete med musikern Fredrik Boltes.

– Fredrik Boltes är väl medveten om Sveriges Radios programregler och de villkor som gäller inom Public Service eftersom han tidigare varit programledare hos oss. Det gör hans kupp särskilt allvarlig och gör också att vi känner att vi inte har något annat val än att omedelbart bryta vårt samarbete med honom, säger kanalchefen Lars Bernfalk i ett pressmeddelande.

Kanalen har bett den Anne Karlsson (SD) om ursäkt och har tagit bort den nazistiska melodin från sin hemsida.

– Ibland måste man göra saker man inte vågar. Annars är man ingen människa, bara en liten, liten lort. Det ironiska är att jag skojade med de andra partierna också och drev med deras svarta fläckar. Nu gjorde jag samma sak med SD, och så blev det så här, säger Fredrik Boltes.

ARTIKELN HANDLAR OM