Ebolapatient rymde i jakt på mat

NYHETER

Kaos utbröt när en manlig ebolapatient tog sig in på en marknad i Liberias huvudstad Monrovia.

Folkmassor skrek och jagade mannen och flera flydde i panik.

Mannen, som uppges ha rymt från kliniken i jakt på mat, fick tvingas in i en sjuktransport av sjukvårdspersonal.

Mannen rymde från Elwa-sjukhuset och sågs kort därefter vandra omkring i en marknad i huvudstaden Monrovia, rapporterar The Telegraph.

Skrikande folkmassor försökte driva honom ur byn men mannen, som var beväpnad med en träpåk och stenar, vägrade återvända. Till slut tvingades han in i en sjuktransport av flera skyddsklädda läkare.

”Patienterna svälter”

Enligt flera medier ska mannen ha varit i desperat jakt efter mat, då kliniken lidit av undermåliga mattransporter.

– Patienterna svälter. De får ingen mat, inget vatten, sa en kvinna i Monrovia efter att mannen förts i säkerhet.

Och nu ökar kritiken mot myndigheterna. Sedan utbrottet i våras har matpriserna ökat drastiskt och många kliniker rapporterar om dålig sjukvårdsutrustning och platsbrist. Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf har tidigare erkänt hur landets sjukvård är svårt belastad, men att läget "har förbättrats", rapporterar CNN.

3 062 tros ha smittats under det senaste ebolautbrottet i Västafrika och minst 1 552 har dött. 200 000 riskerar att smittas av sjukdomen innan utbrottet är över, rapporterar FN och på onsdagen gick Läkare utan gränser ut och förklarade hur världen riskerar att förlora kampen mot sjukdomen.

”Risk att de börjar löpa amok”

Svenske katastrofläkaren Johan von Schreeb arbetar för Världshälsoorganisationen WHO med att samordna internationella insatser i Sierra Leone, ett av de mest drabbade länderna med 1026 smittade och 422 döda.

– För de här människorna är det en oerhört svår situation. Tänk dig själv att tas ifrån din familj och anhöriga med beskedet om att du kan bära på en dödlig sjukdom. Risken är stor att människor i den hemska situation som råder börjar löpa amok, säger han.

Han berättar hur sjukvårdspersonalen går på knäna i försök att hålla ordning på klinikerna. Det är inte ovanligt att anhöriga kommer förbi med mat för att begränsa den värsta hungern bland patienterna.

Gigantiska utmaningar

– Det här är fattiga länder och samhällsapparaten fungerar inte på samma sätt som hos oss. Vi kan gå till socialen om vi får problem, någon liknande instans finns inte här. Patienterna är på många sätt lämnade åt sig själva.

Han beskriver utmaningarna inom sjukvården som "gigantiska".

– Titta på Liberia, där har man i princip tappat kontrollen över situationen. Sjukvården i de här länderna var haltande redan innan och när sjukdomen närmar sig slumområdena blir det riktigt eländigt. Där bor fem till sju personer i ett skjul och utan tillgång till varken rent vatten eller närliggande sjukvård. Det säger sig själv att det är ett dåligt utgångsläge.